IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Без чужди инвеститори България няма да достигне желания ръст от 5-6%

Според бившия заместник-министър на финансите тази година е катастрофална откъм чуждестранни инвестиции

10:42 | 21.09.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нови чуждестранни инвестиции в България. А тези, които вече са инвестирали, не реинвестират. Това коментира бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му тази година е катастрофална откъм чуждестранни инвестиции, а без тях българската икономика няма да може да достигне желаните годишни ръстове от 5-6%.

„През последните години България не прави нищо, за да ги привлече. А и имаме достатъчно вътрешни проблеми, като правосъдието, например.“.

Той посочи още, че трябва да се полагат много повече усилия, да има по-целенасочена политика за създаване на условия за добър бизнес климат. Според него тогава няма да има причина за липса на инвестиции.

„България има едно огромно предимство – данъчната система. Призовавам много хора да не я развалят“.

По-рано тази седмица Българската народна банка (БНБ) публикува предварителни данни, показващи, че в периода от януари до края на юли преките инвестиции в България се свиват с над 55% на годишна база, като възлизат на 431,8 млн. евро.

Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти.

Но само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
QUANTUM
преди 6 години
Вчера дават Райън ер отварят база и слагат 100 млн. долара в Бургас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
QUANTUM
преди 6 години
Е как да няма, нали постоянно се откриват нови заводи. Тоя Дацов с неговия механотехникум го няма изобщо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Ferry
преди 6 години
няма паника, спокойно, всичко е под контрол!до 8% ръст кокошкарите спекуланти на бфб ще докарат нещата!инвестиции и пАре бол!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Яуждите инвестиции не се привличат само с ниски данъци, ниски за бизнеса и високи за обикновените хора. Бизнесът се привлича и с евтина работна ръка, но у нас остана само неквалифицираната такава, защото за тукашните заплати ако човек става за нещо повече, отдавна не е тука. Но както и да го погледнеш, реално за чуждите инвестиции се разчита да се привлегат на гърба на народа, хем той плаща високите данъци, хем той трябва и да работи за ниски заплати ... И това за да имало било растеж, за да се увеличи бюджета и да има да се харчи повече, е не за народа де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Абсолютно прав е Любо Дацов но едва ли много хора четат задълбочено какво е написал Един от основните двигатели на икономическия разтеж е на изключително ниско ниво и продължава да намалява Въпреки ниските данъци Най големия инвеститор са българите работещи в чужбина но това стимулира само потреблението не производството заетоста и иновациите което със сигурност ще ни закотви на един ръст от 2.5 - 3 % което със сигурност не може да реши проблема със повишаване на стандарта Вместо да ползват съветите на такива хора като Дацов Ангелов Красен Станчев и др можешти икономисти се назначават в управлението все по вече ограничени и неграмотни хора Това заедно със неефективната съдебна система и корупцията ни прави аутсаидер в Централна и Източна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Frosty
преди 6 години
Нямало нови чуждестранни инвестиции в България.Докато Тикvoний и ортаците му са на власт, няма и да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още