IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цената на Expat SOFIX ETF с 8% привлече 600 хил. лв. във фонда

Вчера са записани нови 500 хил. дяла от борсово търгувания фонд, който следи индекса SOFIX

11:12 | 20.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В последния месец емисионната цена за дял на борсово търгувания фонд Expat SOFIX ETF се понижи със 7,9% от 1,3285 лв. на 16 август до 1,2237 лв. на 18 септември 2017 г.

Вчера сделките с дялове на Expat SOFIX ETF на БФБ-София бяха на цени между 1,2 лв. и 1,24 лв.

Междувременно индексът SOFIX се понижи от 9-годишния рекорд от 730,9 пункта на 16 септември 2017 г. до 670,33 пункта вчера, тоест също с 8%, колкото и при следващия го борсово търгуван фонд.

Възможно е понижението в цената на Expat SOFIX ETF да е привлякло търсене и вчера са записани нови 500 хил. дяла във фонда, което е около 600 хил. лв., или около 2% от активите на фонда в размер на общо 30 млн. лв.

Това е най-голямото вложение в Expat SOFIX ETF от 16 март 2017 г., когато бяха записани 1,86 млн. дяла.

Вероятно купувачът е бил лесно убеден да купи, защото при спад на SOFIX с 8% за месец няма сътресения на чуждите пазари. Напротив, борсите в Западна Европа и САЩ отчитат повишения на индексите през периода.

Вчера Петър Динев, анализатор в ИП Реал Финанс, обясни пред Investor.bg, че „Натискът на голям продавач по позицията на Софарма се разпростря върху целия пазар, като увлече и спекулативните пари на борсата. В резултат през последните две седмици се наблюдава общ спад на всички индекси на БФБ-София“.

Логично е такъв натиск от единичен продавач да е добра възможност за покупка. Предстои да видим обаче дали продавачът е казал последната си дума или има да продава още много акции, както и дали продавачите не са повече.

Все пак SOFIX се беше повишил с над 60% в последните 12 месеца и място за корекция има (имаше). Такава корекция обикновено се нарича здравословна, защото дава възможност на по-бавно решаващите вложители да се включат в пазара „на промоция“. Освен това корекцията показва на всички, че посоката не е само нагоре, и трябва да разсъждават трезво, както и изважда от пазара притеснителните инвеститори с т. нар. „треперещи ръце“.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Кой точно е смешен, не разбирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
lareman
преди 6 години
Смешни сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още