IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Процедурата за продажбата на ЧЕЗ е спряна

Започнаха проверки на трите електроразпределителни предприятия и ЕСО

16:58 | 18.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЕ</em></p>

Снимка: МЕ

Процедурата за продажбата на ЧЕЗ е спряна, заяви в Перник министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. Сделката е изцяло в рамките и компетентностите на чешката държава, припомни министърът.

„Това, което аз знам, е, че тази процедура е спряна - дали временно, дали постоянно, но независимо от това какво ще реши чешката държава, определеният за купувач ще трябва да бъде проверен и от нашия регулатор“, заяви Петкова.

„Не бива да забравяме, че електроенергийната сигурност на страната е основна част от нашата национална сигурност“, подчерта министърът.

Припомняме, че чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро. Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 година. 

CEZ започна да отчита какъв е инвестиционният интерес към българските ѝ активи от януари. Решение трябва да се вземе до края на септември. 

Министерството на енергетиката трета поредна година извършва проверки на трите електроразпределителни предприятия и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщи още Теменужка Петкова.

Това включва инспектиране на място на техническите съоръжения, разполагаемост с екипи на трите ЕРП-та, материали, запаси за предстоящия есенно-зимен сезон. Ще бъдат проверени и просеките, които трябва да бъдат почистени и да гарантират, че през зимата няма да има счупване на дървета и късане на електропроводи.

Проверките започват днес и ще продължат до 4 октомври. Според министъра те са един вид превенция при евентуална тежка зима. 

През втората половина на октомври ще бъдат извършени проверки и във всички енергийни предприятия, които са спечелили търг за осигуряване на студен резерв, съобщи още Петкова. Инспекцията ще се осъществи на място. Ще искам да видя какви са запасите от въглища, където студеният резерв се осигурява с този ресурс, каза министърът.

По отношение опасността от затваряне на въглищни централи тя припомни, че Европа е приела референтен документ през април тази година, който не е бил подкрепен от България и още седем държави, сред които Германия, Румъния, Полша.

Въглищните централи осигуряват малко над 40% от електрическата енергия на страната, каза Петкова. По думите й това са базови мощности за българската енергетика и те няма как да бъдат заменени. Още повече, централите в Маришкия басейн отговарят и на съответните изисквания, там има запаси на лигнитни въглища, които биха могли да удовлетворят потребностите ни за следващите 60 години, увери министърът. Тя съобщи, че в момента се подготвя искане за безсрочна дерогация по отношение на завишените изисквания от страна на ЕК.

Относно притесненията на бизнеса за новата цена на природния газ Петкова каза, че става въпрос за транспониране на европейска директива, за която сме закъснели и крайният срок за прилагането й е 1 октомври 2017 г. Ако това не се случи, ни грози поредната наказателна процедура, предупреди Петкова.

По думите й от „Булгартрансгаз“ и КЕВР са изчислили евентуално увеличение от 0,37% до близо 3%. Смятам, че не би се отразило фатално на българската индустрия и бизнес, заяви министърът.

Ние искаме „Булгартрансгаз“ да реализира и проекта за газоразпределителен център на територията на България, за което трябва изцяло да отговаряме на всички европейски изисквания. Близо пет години този модел е отложен и няма как България да е последната държава, която да го въведе по отношение на дейността на оператора, заяви Петкова.
Министърът инспектира днес съоръжения на ЧЕЗ на територията на Перник и Радомир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Продажбата е под чешка юрисдикция и ако искат може да продадат компанията и на Светия синод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Да бяхте проверили по чие законодателство минава продажбата на компанията. Вашата Теменужка, която ви е платила за медийно отразяване на тази глупост, не може да спре нищо, освен парите за изданието ви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още