IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Панчев: Ограничаването на кеша е престъпление срещу демокрацията

Банковата система в момента е "гладна" за приходи и не може да печели достатъчно от основния си бизнес, твърди председателят на Българско либертарианско общество

10:49 | 18.09.17 г. 3
Стоян Панчев: Ограничаването на кеша е престъпление срещу демокрацията

Въпреки отхвърлянето от парламента на идеята за ограничаване на кешовите разплащания едва преди няколко месеца, Министерство на финансите (МФ) отново се опитва да прокара идеята - този път през Закона за ДДС, с което може да се каже, че извършва престъпление срещу демокрацията. Това коментира председателят на Българско либертарианско общество (БЛО) Стоян Панчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му банките са едни от играчите, които биха спечелили от прокарването на тази мярка. Голяма част от плащанията, следвайки новите тавани, ще трябва да минават през банковата система, която в момента е "гладна" за приходи и не може да печели достатъчно от основния си бизнес заради отрицателните лихви и ниското търсене на кредити, обясни икономистът. 

Припомняме, че през миналата седмица финансовото министерство публикува на интернет страницата си пакет от промени в Закона за ДДС, сред които и нов таван на плащанията в брой – всичко над 5 хил. трябва да минава по банков път.

Министърът на финансите Владислав Горанов се опита да ограничи кешовите разплащания още по време на втория кабинет на Бойко Борисов. В края на миналата година беше предложено до 2019 г. таванът да падне до 1 000 лв., но идеята не получи подкрепа в Народното събрание и срещна сериозен обществен натиск. В крайна сметка се запази сегашният праг от 10 хил. лв.

Според МФ мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще намали разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
orelov
преди 6 години
"Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите" провежда разяснителна кампания относно рисковете от ограничаването на плащанията в брой, за което отговорност носят самозабравили се банкови лобисти, които не разбират, че лобират за нещо, което не е изгодно не само за обикновените хора, но и за банкерите и народните представители.Плащанията в брой са важен резервен метод за плащане, който може да се ползва по време на банкови ваканции. Когато по време на евентуална банкова ваканция икономическите субекти могат да се разплащат в брой, кредитополучателите е по-вероятно да продължат да плащат вноските по кредитите в срок, което може да намали продължителността на банковата ваканция.Банкерите имат интерес плащанията да се извършват без ограничения за да може по-бързо банките пак да се напълнят с пари и да започнат да печелят.Намерете "Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите" във Фейсбук и се присъединете към нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 6 години
Поглеждам тия дни и кво да видя - 100 лева годишно съм назад с парите в банката ми. Само от такси и комисионни. Лихвите са двадесетина пъти по-малко от безкрайните им тАкси. Ослушват се за SEPA и ми искат по 20 ЕВРО такса да прехвърля евра към друга банка. Малко им е и това, ами ми натрапват услуга със закон и против волята ми. Кога се върна соц реализмът, че нещо съм го проспал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 6 години
понеже от повечето политици нищо не става така или иначе, на следващите избори тоя който обещаш тавана да падне или да го вдигне до 100К, печели моя глас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още