IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство предлага по-строги мерки срещу кражбите на ток

От 18 септември започват проверки в трите ЕРП-та и ЕСО във връзка с готовността за зимата

10:19 | 15.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Министерството на енергетиката се обсъждат по-строи мерки срещу кражбите на ток. Това каза в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Предвижда се при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни мерки, подчерта тя.

„Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но, като цяло, остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, изтъкна тя.

Петкова призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и съответното ЕРП. 

Тя даде пример с останалите страни в ЕС, където има много строги механизми срещу такива действия.

„Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за една година. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР”, обясни Петкова.

От понеделник, 18 септември, Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) във връзка с готовността за есенно-зимния сезон, съобщи още министърът. Такива проверки се правят за трета поредна година.

От средата на октомври ще бъдат проверени всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят студения резерв за българската електроенергийна система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Ама, лельо - МИНИСТЪРКА си - хем на ЕНЕРГЕТИКАТА, а не познаваш ЗАКОНИТЕ на държавата !!! В Наказателният кодекс черно на бяло е написано - в Чл. 234в, че незаконното присъединяване към ел- и ВиК мрежата или манипулирането на измервателните уреди се наказва със ЗАТВОР !!! Вий първо прилагайте СЪЩЕСТВУВАЩОТО законодателство, вместо да говорите за по-строги мерки !!! Крайно време е оня отврaтителен плyжек, дето се води "главен прокурор" да бъде погнат като дивирсант с един въпрос: "ЗАЩО ЗАКОНИТЕ НЕ СЕ ПРИЛАГАТ ????"Къде е написано, че някакви индивиди - само защото са от даден етнос, могат да заграбват чужди недвижими имоти, да строят незаконно, да ползват ток и вода без да плащат - а покрай тях (защото не смеят да ги пипнат) и още куп неромoви тарикати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Няма нужда от по-строги мерки при кражби за ток,а прилагане на сегашните мерки срещу това за всички. Сега само българите биват глобявани за кражби на ток, а ромите с галят с перце и никой не ги закача когато крадат. Докога ще е така??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още