IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните ведомства на САЩ ще деинсталират продуктите на Kaspersky

Прекратяването на ползването на продуктите трябва да се случи в рамките на 90 дни

09:32 | 14.09.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп нареди на държавните ведомства на САЩ да махнат софтуерните продукти на Kaspersky Lab от компютърните си системи, защото се опасява, че тази фирма със седалище в Москва може да е подвластна на влиянието на Кремъл, предаде Ройтерс. 

Министерството на вътрешната сигурност издаде директива към другите ведомства да направят отчет на всички продукти на Kaspersky в компютърните си системи в срок до 30 дни, да изготвят планове да махането им до 60 дни и да пристъпят към прекратяване на ползването им до 90 дни.

"Министерството се безпокои от връзките между някои служители на Kaspersky и руското разузнаване и други правителствени агенции, както и от даденото от руския закон разрешение на руски разузнавателни агенции да помолят или да изискат съдействие от Kaspersky и да прехващат комуникации, които преминават транзитно през руски мрежи", се казва в изявление на министерството на вътрешната сигурност.

Kaspersky Lab многократно е отричала да е свързана с което и да е правителство и е заявявала, че няма да помогне на никое правителство да извършва кибершпионаж. Компанията е посочвала, че няма доказателства за обвиненията на американски официални лица, че антивирусният й софтуер може да се използва за шпионски услуги за Кремъл, отбелязва Ройтерс.  

През лятото Комисията за въоръжените сили в Сената прие законопроект за политиката за разходите за отбрана, който предвижда да се забрани използването на софтуерни продукти на Kaspersky Lab от американското министерство на вътрешната сигурност, тъй като компанията "може да бъде уязвима за влияние от руското правителство".

Преди това и конгресмени изразиха тревога, че Москва може да използва продуктите на фирмата, за да атакува американски компютърни мрежи. Това е особено деликатен въпрос предвид твърденията на американските разузнавателни служби, че Русия е извършила хакерски атаки с цел да окаже влияние върху президентските избори в САЩ миналата година. Москва отрича твърденията.

Антивирусните програми на Kaspersky са популярни в САЩ и по света. Американски служители обаче отдавна подозират, че тя може да има връзки с руските разузнавателни служби.

Компанията настоява, че няма връзки с никое правителство и определя като безпочвени твърденията, че нейни продукти се използват в подкрепа на руски шпионаж.

Американските разузнавателни служби смятат, че Kaspersky Lab и нейният президент имат близки връзки с руски служители от областта на политиката и разузнаването поне от 2012 г., когато при голяма промяна в ръководството на фирмата са влезли нови членове, имащи връзки с руското разузнаване, каза американски служител, запознат с разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и без другото от тоя софтуер няма голема файда .. има по добри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Dimitar_Dimitrov_1
преди 6 години
В Русия съм! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 10
VicKing
преди 6 години
ще спрат ли водката по баровете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Путин каза на руските компании да използват руски софтуер, Тръмп нарежда да се спре използването на руски софтуер. Явно глобализацията напредва с бързи темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
4i40
преди 6 години
и ще настане мазало.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още