IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачев: Процесът на дедоларизация на световните пазари ще се засилва все повече

Според инвестиционния консултант много страни вече са предприели политики по отказ от долара в търговията на международните пазари

18:46 | 13.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Много страни предприеха политики по отказ от долара в търговията на международните пазари. Забелязваме засилване на процеса, особено след санкциите срещу Русия, чиято икономика успя да се възстанови след шока от наложените санкции, заяви главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът на финансистa идва на фона на новината, че Китай ще започва да търгува петролни фючърси на борсите в Хонконг и Шанхай в юани, а не както досега – в американски долари.

„Политиците в много страни разбират, че не трябва да се притесняват от сериозни политически и финансови мерки от страна на САЩ, които да сринат икономиката на страните им, като така респективно да ги свалят от власт“, добави Цачев.

По думите на госта в момента сме свидетели на процес на плурализация на валутите, на сигнали, че вече няма да има нужда от единна валута, като търговията между две страни ще се извършва с паричните единици на съответните държави.

„Свикнали сме да виждаме котировките в долари. Това е облекчение от гледна точка на работата на трейдърите, но за компаниите, които търгуват, това е проблем. Именно облекчението в търговията, което ще дойде от отказа от долара, е големият плюс за тях“, посочи той.

„Доларът ще остане още дълго време в играта, но делът му ще продължава да пада. Може би скоро ще видим Европа да купува петрол от Близкия Изток в евро след 5-10 години, като това е най-песимисичният вариант“, прогнозира финансистът.

Докато Европа и Азия все по-уверено вървят към изместване на долара като средство за международна търговия, то все пак за регион като Латинска Америка няма перспективи това да се случи скоро, изтъкна главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Поне аз не разбирам, ако долара не е световната резервна валута ще настъпи всеобщо благоденствие ли? Краят на долара, да не би да е начало на нова ера в човешката цивилизация? Да очаквам ли рай на земята, след *** на Цар долар? Защото който е чел малко повече знае "Кралят умря! Да живее Краля!!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
KPetkov
преди 6 години
В юани, ама обезпечени със злато. Това вече е новина. Който иска юани, който иска злато. Да видим долара как ще устиска на това предложение.https://seekingalpha.com/article/4104448-chinas-new-gold-backed-oil-futures-contract-cuts-u-s-dollar
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още