IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрин Иванов: Твърде дълго се отлагаше промяната на такса смет

Работната група, която разисква промените в Закона за местните данъци и такси, много трудно достига до консенсус, твърдят от АИКБ

12:35 | 11.09.17 г. 2
Добрин Иванов: Твърде дълго се отлагаше промяната на такса смет

Твърде дълго време управляващите отлагаха промяната в начина, по който се формира такса смет. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той припомни, че действащата в момента нормативна уредба, специално за бизнеса, определя такса смет на база отчетната стойност на активите, което е изключително несправедливо - не активите на фирмата създават битовите отпадъци. "Реформата в такса смет е дълго отлагана реформа. Бизнесът настоява за нея от 2001 година - вече 17 години", каза още той. 

Иванов припомни, че през 2013 г. имаше частична промяна в начина на формиране на таксата, но все още сме твърде далеч от европейските директиви, според които водещ принцип трябва да бъде „замърсителят плаща“.

„Вече 5 години се отлага тази промяна. Работната група, която разисква промените в Закона за местните данъци и такси, много трудно достига до консенсус, защото общините и бизнеса са на коренно различни позиции“, обясни Добрин Иванов. 

Припомняме, че миналата семдиа парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене изменения в Закона за местните данъци и такси. Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черна за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране. 

Тези идеи обаче срещнаха сериозен отпор както от бизнеса, така и от общините.

„Има какво още да се изчисти, но като цяло законопроектът е много добър и ще внесе справедливост в третирането. В момента размерът на таксата се определя много непрозрачно и не съответства на разходите – тя не покрива средствата, които харчат някои общини за сметосъбиране“, обясни още гостът

Той допълни, че бизнесът не е съгласен с идеята дължимата такса да се определя на база квадратура на имота. „Тук е нужен по-справедлив подход, защото например при IT компаниите са заети огромен брой хора, а техните работни места са добре организирани, но плащат огромни суми за такса смет, дори повече отколкото някои производствени предприятия, които генерират много повече отпадък“, добави Иванов.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
IvaneJohn
преди 6 години
не искам да си помисля какво би станало, ако карат хората да плащат на изхвърлен ***.Масово ще се хвърля някъде другаде, но не и от собствения имот!Направо през прозореца ;-)затова трябва просто но справедливо решение:за физически лица - на база консумация ток и вода.за фирми - на база реално изхвърлен ***, когато има собствен двор и контейнер - услугата лесно ще се смята от самия оператор за събиране на отпадъците.Ако няма двор - то остава пак на база като физически лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Jay Gould
преди 6 години
Проблема не е в таксата смет, а че тя се РЕШАВА в София. Дори за толкова дребно нещо има централизация и парите дори за смет отиват в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още