IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция ще почиват около 100 хил. българи през септември

Очакванията са до края на сезона цените по Черноморието да паднат с до 50%

11:49 | 28.08.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Летният туристически сезон за българите ще продължи и през септември. Очакванията са у нас през идния месец да почиват 1,6 милиона българи, а в Гърция - около 100 хиляди. Цените както у нас, така и в южната ни съседка, тръгват надолу и много от ваканциите се фокусират именно в първия есенен месец, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.

Цените за отдих на тридневните оферти за последните дни на септември в България и Гърция са на едни и същи цени. Цената на почивката по Беломорието обаче скача двойно заради транспорта и странични разходи, показват данните на туроператорите.

През август плажовете в България са посетили 3,6 милиона българи, а гръцките плажове са предпочели 180 хил., показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. 

Много от българите ще заменят морската почивка през септември с градски туризъм, коментира Румен Драганов пред Нова телевизия. Посещения при близки и роднини и посещения на исторически места също ще продължат.

Очакванията са до края на сезона цените по Черноморието да паднат с до 50%, а в градските хотели – с 60 на сто. Така най-ниската цена за квартира по морето ще падне до 7 лева, а най-евтината квартира по Беломорието ще струва около 47 лева.

Около Деня на Съединението – 6 септември, тази година няма възможност за дълъг уикенд, тъй като се пада сряда. Три последователни почивни дни - 22, 23 и 24 септември, обаче ще има в края на месеца, около деня на Независимостта.

Тогава на път ще тръгнат 250 хил. българи – 220 хил. – в страната, и около 30 хил. – в Гърция. Равносметката показва, че у нас средно ще се харчат 228 лева за почивка на човек, а в чужбина – по 465 лева. Или сметката показва, че около 22 септември само за пътувания българите ще похарчат над 64 млн. лева.

Българите пътуват много интензивно през първата половина на септември, тъй като цените падат, коментира Румен Драганов. По думите му румънските туристи ще продължат уикенд пътуванията си по северното Черноморие и през октомври и ноември. Нискотарифните авиокомпании също ще привлекат много чужди туристи към Пловдив, Варна и Бургас, където предстоят много есенни фестивали и културни събития.

Свидна Динева от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА) също направи равносметка на летния сезон досега. По думите й акциите на властта срещу шума по курортите не са отблъснали туристи, но са наложителни промени в посока предлагане на услуги както за семейна, така и за парти почивка. Единственият вариант е да се обособят отделни зони за това. Но промяната предстои да бъде обсъдена в бранша, каза Динева.

Туристическото лято за България беше успешно, очакваният ръст към края на сезона ще в рамките на няколко процента, посочи експертът. Тя отбеляза, че броят на руските туристи е намалял това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Скоро да не почнат да се появяват дискусии кой е по-беден - гърците или българите? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Туризъм се прави с това, с което разполагаш. Два - два, толкова! Важното е да ги оползотвориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Не съм черноглед, но туризъм с два месеца лято и два снежна зима(а дано, ама на дали) трудно ще се прави. Да до сега вървеше, защото заплатите все още са ниски. А когато се наложи да се поизравнят с европейските???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Недей да сравняваш климата по морето с този в някой град от вътрешността - съвсем различни са. Най-общо казано, там условията са по-инертни. У нас все още ще ти е некомфортно на плажа по обяд :). И в средата на септември съм се къпал от изгрев до залез на Златните, така че... важното е водата да е топла, която ще е такава, докато не задухат западните ветрове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Съвсем нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Ще се почива, защото у нас ваканцията на децата е чак до 15.Септември, а по повечето държави учебната година започва на 1.Септември. Дано да се задържи времето, че тази година може и рано да приключи топлото време, поне такива прогнози слушах тази сутрин. У нас вече си е студено вечерно време и през нощта, още бива за плаж по обед, но есента идва и се усеща. Нормално, сезонът у нас трудно стига 3 месеца, просто такъв ни е климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още