IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна заетост за прехода

Нарастването на заетостта е благодарение на икономиката, всяко политическо перчене на тема „работни места” е неуместно, пише Петър Ганев от ИПИ

09:06 | 20.08.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За второто тримесечие на 2017 г. коефициентът на заетост на населението от 15 до 64 години достигна 67,2%. Ръстът спрямо година по-рано е с 3,5 процентни пункта. Това само по себе си е огромна новина, тъй като икономиката поставя рекорд, пише икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

В годините след комунистическия режим в страната никога не е минавана летвата от 2/3 заетост за лицата от 15 до 64 години. Дори през рекордното трето тримесечие на 2008 г. коефициентът на заетост (15-64) достигна едва до 65%. Казано с други думи, днес в страната има повече работа, отколкото през 2008 г. преди да удари кризата – това е факт, независимо че голяма част от българите биха го обявили за фалшива новина.

Общият брой на заетите през второто тримесечие на 2017 г., ако се гледат всички над15-годишна възраст, е 3,172 млн. или с 138 хил. души повече спрямо година по-рано. Кои са тези 138 хил. души? Статистиката ни дава много детайлен и интересен отговор на този въпрос. На първо място това са изцяло работници в частни предприятия. Работещите в обществени предприятия дори намаляват. Още тук трябва да се има едно наум за всяко политическо словоблудство на тема работни места. 

Другият много важен момент е, че близо 96 хил. от тези 138 хил. нови заети са концентрирани на три места – широкия икономически център София (София-столица и Софийска област), област Пловдив и област Стара Загора. В цяла Северна България ръстът е едва с 28 хил. души – за сравнение, само в област Пловдив той е почти 40 хил. Тази регионална разбивка много ясно показва огромното значение на силните икономически центрове и позиционирането им като инвестиционни дестинации.

Могат да се разгледат и много други разбивки, но важното в случая е, че заетостта е достигнала рекордни нива, което се дължи изцяло на частния сектор и огромната част от положителните тенденции са концентрирани в силните икономически центрове. Разликата спрямо 2008 г. е, че тогава подобна заетост беше достигната с надуването на сериозен балон (привнесен отвън), който се спука с настъпванетона световна криза. Сега по-скоро няма такъв привнесен балон и ръстът на икономиката не се дължи на бясно кредитиране с ресурс отвън[1]. Постигането на висока заетост със стабилна макрорамка е новост за страната.

Интересно е, че тези макроикономически успехи се постигат във времена на тежко политическо мракобесие (разбирай грозната политическа сцена след 2013 г.). По всичко личи, че „крониикономиката” на България – тази, която си фалира банка, злоупотребява с държавен ресурс, разграбва определени активи, развращава съдебната система и окаля медиите, има на практика ограничен ефект върху макроикономиката на страната. Грабителите затова и са постоянно в конфликт и предизвикват политически кризи, защото играят на ограничено поле.

Нарастването на заетостта е благодарение на икономиката, която няма допирни точки с явленията от горния параграф. Затова и всяко политическо перчене на тема „работни места” е неуместно. Трябва да отчетем, че насищането на пазара на труда ще доведе до продължаващ натиск за покачване на работните заплати, който постепенно ще се усилва –ръстът на заплатите вече достигна 10% годишно. Това също ще е процес, изцяло воден от частната икономика. Историята от последните 10-15 години показва, че по-значимите реформи у нас се правят по-скоро във времена на подем, когато пари в бюджета има и доходите растат. Вече сме в период, в който тези условия са налични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Интересно защо ми изчезна единия коментар тук? Беше съвет към mrynmryn. Дори на началната страница пише, че коментарите тук са 14, а като влезе човек вижда 13 :) (преди сегашния ми). Трябва да си фикснете кода, че да не дава такива бъгове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 6 години
ми да! три третини свободно време. муяхяхяхяхяхяхяхя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 6 години
нидше е зуе............ни става.Да ти кажем мойто определение за РОБ! Роб си, ако изпълняваш само и единствено намерениата на другите. Мож да си пребогат, добре ситуиран, ама ако си в плен само на чужди планове /на държавата и близките хора/ си РОБ! Аз затва общувам крайно пестеливо и дори ми е гадно, дреги хора да въвличам в мойте намерениа и планове. А НАЙ-МЕ Е ЯД НА ДЪРЖАВЕС! Тамън напраим некоа добра инвестициес и очеквам пичелби: оказва се, че противно на секва пазарна логика, фед спонсорира, субсидира и УБИВА сички противомислещи! Например: никога,никога,никога не съм си мислеле, че ше има банка, която да дава 0% лихва в продължение на 10 години?!?!?!?!? Това е противоречиво на човешката природа бе! Ама се прави само ЗА ДА СЕ УБИЕ И ПРЕСЕЧЕ НАМЕРЕНИЕТО И СТРЕМЕЖА НА СИЧКИТЕ РАЗЛИЧНИ ОТ ФЕД. Прави си роби от немислещи и слепоследващи пичеливши покрай него.............та, както казах - нидше не струва. заема героично-отчайващи пози и ти племпа глупостес без практическа стойнос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Означава ли това че всички пенсионери са "свободни граждани"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Vesko94
преди 6 години
Процентно заетостта може да е най-висока, но като брой заети, сме далеч от най-добрата година - 2008, когато общо заети са малко над 3,3 млн. души във възрастовата група 15-64 години. Важно да е се види и доколко възходящата тенденция е устойчива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Харесаха ми разсъжденията на автора за производители и грабители. Май ловно-събирателния сезон (епохата на първоначално натрупване на капитал) е започнала да приключва. За сега само е започнала, но не е приключила. А може би тя никога и никъде не приклчва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Ами в момента се пробвам да стана, във Варна има само 2 фирми които взимат хора без опит, останалите са изброили всички възможни езици, за джуниър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Ако ти кажа какви *** стават програмисти (не синиъри де) и ги държат на работа, и вземат над 1000 лв чисто, то ще бъдеш сигурен, че почти всеки може да стане програмист. Иска се малко логика и най-вече желание. Професията е и полезна за ума, а това което изисква правенето на софтуер е мозъчна активност и сравнително евтина машина. Затова България може да изплува от блатото благодарение разработката на софтуер, за което не се изискват многомилионни инвестиции и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
"Роб е всеки, който не разполага с две трети от времето за себе си."Ф. Ницше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Работа, че има, има, но повечето е за ниско квалифицирана работна ръка. Масата мои познати са готвачи, сервитьори, бармани, складови работници, при положение, че са завършили "някакво" висше. И все пак, не всички имат/ме потенциала да станем сениор програмисти и от сорта.Аз съм сравнително млад и мога да си позволя да сменям работата от време на време, но забелязвам доста колеги (40+), ги е страх да го направят, защото им трябват парите и всеки ден си блъскат главите и изглеждат супер нещастни по време на работа. Голяма част от хората живеят за да работят, а аз се старая работата просто да ми помага за да поддържам начина на живот, на който съм свикнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още