IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Сигурността на България минава през ЕС и НАТО

Страната ни не може да е неутрален посредник в новите геополитически отношения, смята Христо Анастасов

12:44 | 25.07.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Политолог: Сигурността на България минава през ЕС и НАТО

Българската политика не може да е като на неутрален посредник в новите геополитически отношения, които се зараждат между между Турция и Германия. България е член на НАТО и ЕС и това са двете единствени гаранции за нейната сигурност, независимост, суверенитет и просперитет.

Това мнение изказа политологът Христо Атанасов.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", той обяви, че няма алтернатива за друг вид отношения.

“Опитът да си играе на някаква независима Швейцария ще доведе до това България да се превърне в бойно поле на една съвременна студена война”, коментира политологът.

По повод сближаването на политиката на Русия и Турция той определи, че „за България това развитие на събитията означава само лоши неща”.

"Това не би било вярно, ако България излъчваше сила – ние сме малка страна в сравнение с Турция, но сме член на ЕС", посочи политологът.

Той напомни, че Германия е започнала политика, в която ще получи подкрепа от Франция.

“Движението на Германия засега е самосиндикално, но то няма да остане такова. В момента, в който Франция иска да води реформирането на ЕС в посока отбрана и външна политика, тя ще има нужда от Германия като основен партньор и няма да я остави сама в битката срещу Турция”, категоричен е Христо Атанасов и е убеден, че „силата на сглобката ЕС е всички да сме заедно, особено, когато използваме икономиката като общо оръжие за защита“.

Според него когато “една отговорна държава, като Германия, каже на своите граждани "пътувате на свой риск", това означава "изобщо не пътувайте".

“Като се има предвид, че най-големият туристически поток към Турция е германският, това е една мярка на скъсване и на необявено икономическо ембарго”, разкри политологът. – След скандала Русия – Турция миналото лято, при инцидента със сваления руски самолет, имаше много рязко обръщане на турската ориентация към Русия.”

Атанасов смята, че когато стават геополитически събития, трябва да се следи много внимателно времевата им  линия.

Политологът посочи, че в случая събитията следват последователността: референдум за Brexit, унизително извинение на Турция към Русия, опит за преврат в Турция, осуетяване на преврата, "бърз строеж на нещо, което много прилича на тоталитарен режим, което изглежда да е подготвяно с години".

Атанасов предупреди, че руската следа е спекулация, "но можем да я открием навсякъде, където има опит за отслабване на НАТО или ЕС, или и двете".

По думите му има дебат отвъд Океана за намеса в изборите, при Brexit, които Атанасов свърза с интернет войната, организирана в Русия, в подкрепа на Тръмп и на Марин льо Пен.

„Турският водач Тайип Ердоган и най-близките му поддръжниците му се влияят от демонстрация на сила и се ориентират към по-силните вътрешно и геополитически. Години наред, в една съвсем друга Турция, те залъгваха част от гражданите, които не са съгласни по принцип с Ердоган, че Турция може да бъде по мирен начин, не агресивно, естественият център на една голяма сфера на влияние през мир, търговия и добросъседски отношения и бяха много близо до такава деминстрация“, показва анализът на политолога.

В тази връзка той напомни историята за „Флот на мира“, челния сблъсък за хегемония в източното Средиземноморие с Израел, когато „Турция се опита да наложи хегемония и да унизи, и да прибере всички  други регионални сили в региона, но това беше първото фиаско на тази политика“.

„Тази политика беше желана от Ердоган, но инженирана от Ахмет Давутоглу и от Фетхуллах Гюлен, който тогава беше негов съюзник, но тази политика, изградена за мир, постепенно се провали“, смята Христо Атанасов.

Като причина за това той определи светските мирни протести на студентите през 2013 г., поддържани от Гюлен, както и други събития, които допринасят „до скъсване между учителя и ученика“.

Той посочи, че още през 2013 и 2014 годена гюленистите са били „прочистени от всички властови позиции“.

"Турция се обърна към Русия. В света на Ердоган и приятели демонстрацията на груба сила тежи. В момента, в който една от основните държави, Великобритания, решава да напусне ЕС, в света на политическите хищници това означава само едно - ЕС е пред разпад и ние трябва да се обърнем към победителя, за да получим парче от баницата. Логичният победител в този момент изглежда Владимир Путин. Заигравката с Путин води до това, че офицери, които не могат да приемат, че Турция ще излезе от западния цивилизационен модел, офицери (но не всички офицери) правят опит за преврат. Това беше използвано като повод от режима на Ердоган, категоричен е политологът. – Това развитие към тоталитарен режим е желано и внимателно подготвено. Опитът за преврат даде на Ердоган да свърши бързо неща, които се случваха бавно и много дълго. Това, което режимът направи, е едно много бързо прочистване на държавната администрация на всички нива, придружено с национализация, за която не се сещаме от комунистическите режими насам (от миналия юли са национализирани или поставени под държавен контрол 960 турски компании). Това означава край на всякакъв свободен пазар, на турската икономика, каквато я познаваме и на турската демокрация".

Ще бъде ли катастрофален бъдещ траен съюз между Турция и Русия за Европа? Какви ще са последствията за България? Ще позволят ли политическите традиции на САЩ да повлияят в отношенията на НАТО?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Журнаглистите ни пробутват едни и също гнусни и лъжливи муцуни вече 29 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
НАТО не е гарант за цялостта на държавата тва го сме го видели в Кипър и го видехме са с Brexitа как англичаните им казаха на Испания, че ако треа ше ги изгърбят за Гибралтар. Тва НАТО е остаряла огранизация напраена за Студената война, която треаше да държи швабите наведени и руснаците на далече и не гарантира цялостта на държавите, а само ги "пази от агресора СССР" който не съществува поне от 30г. Така, че тоя Атанасов мое да търка палубата на некой турски кораб или да напрай по некой турски масаж с щастлив край на Султана ..... Theresa May 'would go to WAR' to defend Gibraltars sovereignty amid Brexit meddling http://***.express.co.uk/news/uk/786875/Theresa-May-go-to-war-defend-Gibraltar-sovereignty-Brexit-meddling
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
lubenmark
преди 6 години
Сигурноста на България минава през военно положение и строителство на нови затвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Сигурността на Северен Кипър ВЕЧЕ мина през Турция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Сигурността на България минава през ЕС и НАТО------------------------------------------------------Сигурността на България минава през НАТО?Защо ли това ми звучи тъй познато?----------------------------------Може би защото едно време на покрива на ПСВ-то в Кремиковци пишеше с големи червени букви "Пътят към Комунизма минава през Кремиковци". Беше ми ужасно тъпо да го гледам в продължение на 5 години докато ходех на работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още