IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за съхраняването на ядрените отпадъци в Европа

Проблемът ще става все по-остър на фона на закриването на ядрени реактори в Западна Европа

08:21 | 21.07.17 г. 3
<p>
	Ядрена централа в Швейцария. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ядрена централа в Швейцария. Снимка: Архив Ройтерс

Шест десетилетия след изграждането на първите ядрени централи все още нито една държава в света няма постоянно хранилище за радиоактивни отпадъци. Това пише в анализ европейското издание Politico.

На много места в Европа има временни хранилища, често в близост до реактора, откъдето идва ядреното гориво или други отпадъци, които трябва да бъдат отработени и съхранени.

Причината за липсата на подобни съоръжения не е толкова техническа, а политическото противопоставяне срещу изграждането на хранилища, където да се съхраняват тонове радиоактивни или други опасни отпадъци от производството на електроенергия.

Проблемът ще се задълбочава, защото централите вече са към края на своя жизнен цикъл, а в Западна Европа пък започват да затварят реактори. Само в ЕС над 50 от 129-те работещи ядрени реактори вероятно ще бъдат затворени до 2025 година.

"Тези реактори ще бъдат извадени от експлоатация, а радиоактивните отпадъци трябва да бъдат управлявани безопасно", коментира комисарят по въпросите на енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете.

Според информация на Financial Times управлението на радиоактивните отпадъци може да се окаже най-големият проблем при преговорите за Brexit. Изданието посочва, че Лондон е заплашил Европейския съюз, че ще върне обратно ядрените отпадъци, изпратени за преработка и съхранение от останалите европейски държави.

Още от 70-те години на ХХ век страната се занимава с отработка на ядрено гориво от други страни от ЕС, включително и от Германия, Италия и Швеция.

През март, когато активира чл. 50 от Договора за ЕС, британското правителство заяви, че страната ще напусне и Европейската общност за ядрена енергетика (Евратом).

По данни на Европейската комисия към 2013 година най-много ядрени отпадъци се съхраняват във Великобритания, Франция и Германия. Само във Финландия обаче вече започнаха работите за изграждането на постоянно хранилище за опасните отпадъци от тази индустрия.

Всъщност тези хранилища са по-скоро политически, а не технически проблем. А дебатите за тях трябва да станат част от политиката по устойчиво управление на ядрената енергия - всеки иска енергия, но никой не иска отпадъците, коментират местните хора в Брауншвайг в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Е, Мъск ше направи ракети, трябват му само много милиарди долари :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Бая ракети ще трябват, но може и до там да се стигне. Всяко следващо поколение плаща грешките на предишните. Ние плащахме за държавно субсидираната икономика през социализма, а потомците ни очевидно ще плащат за нашия "евтин" ток от АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Мъск да ги товари на ракети и да ги праща на Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още