IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криминализират незаконния добив на подземни богатства

Правителството прие редица промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата с тероризма, опазването на собствеността и пиратството

17:46 | 19.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С промени в Наказателния кодекс ще бъде криминализиран незаконният добив на природни богатства, съобщиха от Министерството на енергетиката. Текстовете бяха одобрени на заседание на Министерския съвет, съобщават от енергийното министерство.

Проектът за промени на кодекса, в който са предвидени и по-строги наказания при кражбите на фирми (лишаване от свобода за 1 до 6 години, вместо досегашните до 2 години), както и по-ефективна защита на средствата от публичните фондове, ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

По отношение на добива на природни ресурси, ако това се случва без концесия или с прекратена концесия, санкцията ще бъде лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лева. Същото ще бъде наказанието и за лицата, които транспортират незаконно добити подземни богатства.

Затвор от 1 до 8 години и глоба от 5 хил. лева до 15 хил. лева са предвидени при повторно нарушение или когато деянието е извършено от предварително уговорена група и с участието на служител от администрацията, както и при незаконен добив в защитена зона.

При опасен рецидив и нарушения в особено голям размер наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и до 500 хил. лева глоба.

Инкриминирането на добива на природни ресурси беше дискутирано в предишния мандат на ГЕРБ. За проблема се заговори след сигнали на жители на Перник за незаконен добив на въглища. Това предизвика слягане на земните пластове и пропадане на цели жилищни сгради.

От Министерството на енергетиката допълват, че загубите за държавата от тази дейност се изчислява на милиони левове годишно.

В одобрените днес промени в Наказателния кодекс са записани още и по-ефективни мерки за борба с тероризма. Инкриминират се действия срещу ядрени съоръжения, финансирането на тероризма и кражбите, когато са извършени с терористични цели.

Допълва се и празнота в законодателството - за установяване на контрол върху кораби в открито море или в международни води. В досега действащата уредба пиратството е признато за престъпление само по отношение на въздухоплавателните средства, става ясно от съобщението на пресцентъра на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още