IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавдар Руменин: Роботиката скоро ще "превземе" огромна част от човешката дейност

Роботите ще могат да се използват като решение за проблемите с работната ръка, твърди директорът на Института по роботика към БАН

12:02 | 17.07.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чавдар Руменин: Роботиката скоро ще "превземе" огромна част от човешката дейност

Роботиката е ключова технология, която към момента е в своя „емоционален“ етап на развитие. Съвсем скоро обаче тя ще „превземе“ огромна част от човешката дейност. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria директорът на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.

Той сравни сегашното състояние на роботиката с това на компютърните технологии през 80-те години на XX век и припомни, че в момента животът ни би бил немислим без тях.

"За почти четвърт век, те уверено навлязоха в нашето ежедневие. Ето защо  изкуственият интелект и роботите са магията, с която се свързва четвъртата революция в индустриалното развитие", посочи още той.

„Това, което в момента се планира в областта, със сигурност ще се случи. Роботите ще могат да се използват и като решение за проблемите с работната ръка, и при прецизни операции например, там, където човек не може да проникне и се изисква машинна точност“, коментира още Руменин. 

Според него проблемите на българската роботика са предимно материални.

„Преди около 30 години България беше на шесто място в света по производство и експлоатация на промишлени роботи, което е изключително признание за нашите учени и националната ни индустрия. Сега този сектор е почти в забвение.  Талантливите специалисти отиват на Запад, големи проекти за роботи не се финансират от бюджета, а нашите индустриалци водят борба за оцеляване“, обясни гостът.

Той е категоричен, че роботиката вече не може да се заобиколя, нито от държавата, нито от бизнеса, особено от гледна точка на задълбочаващите се проблеми с работната ръка и демографската криза.

Руменин изрази надежда, че учениците и студентите вече добре осъзнават, че бъдещето принадлежи на роботиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
BatBayan
преди 6 години
акад. Руменин уж интелигент, а пък не може да събере 2 и 2 и да разбере, че емоциите и креативността също са изчислими елементи. Просто ние, био-съществата, не сме достатъчно интелигентни, за да сведем тези характеристики до изчислими стойности. Но пък, ИИ ще бъде. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
били сме на 6то според тоя на картинката, защото идея не са имали другите къде са ... 6то между познатите... и правешките компютри са копирани западни разработки с около 10 годишно закъснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Били сме на 6-то място през 1987 година щото тогава се произвеждаха само експериментални образци. Имахме си Робко 1 който беше направен с единствената цел за обучение по роботика и кибернетика и можеше да работи единствено с ИМКО-1, ИМКО-2 и Правец-8. Това бяха първите български копия на първите западни компютри.Робко 1 въобще не беше пригоден за използване в промишлеността или за някаква реална работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
хахахахахах .... да не е било 6то от зад напред ? :):) ае сериозно, никога не сме били на това място, даже близо до това място не сме били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още