IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания спаси 296-годишна фабрика за ръчно тъкани пана от банкрут

Заводът получи най-голямата си поръчка от 200 години насам

16:33 | 30.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вековна фабрика за тъкане на пана в Испания беше спасена от фалита след инжекция от публични средства, план за преструктуриране на дълга и получаването на най-голямата ѝ поръчка от 200 години, предава Ройтерс.

Връщането към живота на 296-годишната Кралска фабрика за пана в Мадрид е рядък светъл лъч за испанските компании, изправени пред несъстоятелност. Близо 50 хил. компании са се насочили натам от старта на икономическия спад в страната през 2008 г.

Пазарът на ръчно тъкани пана се срина по време на финансовата криза в Испания, тъй като ключови клиенти като правителството свиха разходите си.

Само един квадратен метър струва хиляди евро, а за създаването му са необходими месеци работа на квалифицирани служители. За целта са използвани коприна, вълна, златни и сребърни нишки, а процесът почти не се е променил от XVIII век насам.

Преди 20 години фабриката промени статуса си от частен бизнес във фондация с надеждата да опази занаята. Но годините на загуба я насочиха близо до банкрута миналата година.

“Въпросът беше сега или никога”, коментира Мария Прадо, представител на общинския съвет в Мадрид, който заедно с регионалните власти и Министерството на културата са увеличили годишната субсидия за следващата година до 1,5 млн. евро (1,7 млн. долара) от 900 хил. евро за тази. Преди 2015 г. фабриката почти не е получавала обществени средства.

Парите са позволили на фабриката, която възстановява исторически пана, но изпълнява и нови поръчки, да покрие забавените заплати на служителите. Преструктурирането на банковия дълг и фокусирането върху международните продажби също са помогнали за издърпването на бизнеса нагоре.

Възродената компания, която притежава безценна колекция от пана, създадени от испански артисти като Франсиско де Гоя, през тази година е увеличила персонала си за изпълняване на нови поръчки до 60 души от 36.

Правителството на Саксония наскоро е поръчало 32 пана - най-голямата поръчка за последните две столетия. Дългогодишни служители на завода останаха без заплати месеци наред миналата година, докато бъдещето на завода висеше на косъм. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Интересно е, ама не толкова. Целия западен свят започна да копира хубавите страни на развития соц (без да съм фен на развития соц) Като гледам тази тенденция ще се засили, което неиминуемо ще доведе и до неволно копиране на лошите му страни. Защото както ние знаем от опит .. едното неможе без другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Интересна статия. Интересно е не само това, че е била спасена 300 годишна фабрика и по какъв точно начин е била спасена. Още по интересно е, че ОЩЕ 50 хиляди компании са се насочили в "същата посока" от 2008-а насам. А това ми звучи доста обезпокоително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Интересна статия. Интересно е не само това, че е била спасена 300 годишна фабрика и по какъв точно начин е била спасена. Още по интересно е, че ОЩЕ 50 хиляди компании са се насочили в "същата посока" от 2008-а насам. А това ми звучи доста обезпокоително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още