IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската аутсорсинг индустрия се нуждае от адекватно позициониране в чужбина

Правителството трябва да създаде такава стратегия, за да привлича качествени кадри от чужбина, твърди Стефан Бумов от БАА

20:52 | 25.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стефан Бумов. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Стефан Бумов. Снимка: Investor.bg

България се нуждае от стратегия за позиционирането си като място, което кадрите в аутсорсинг индустрията, идващи от чужбина, биха припознали като привлекателно, заяви Стефан Бумов, председател на Борда на директорите на Българската аутсорсинг асоциация по време на Клуб Investor на тема “Инвестиции и устойчив растеж в аутсорсинг сектора”.

По думите му правителството трябва да помисли освен за това как да привлича повече кадри от чужбина и за това кой би “почукал на нашата врата”. Коментарът Стефан Бумов направи във връзка с приемането на Закона за трудовата миграция.

Заради търсенето на работна ръка е имало силен натиск от сектора за отварянето на индустрията и привличането на чуждестранни инвестиции и кадри, обяви от своя страна Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.
Той е категоричен, че в България има висококвалифицирани кадри, но все пак се усеща силен глад за служители, които са достатъчно подготвени.

“В момента работим и ще се радвам да работим в диалог за създаване на модели на програмите, финансирани с национални и европейски средства, които да бъдат най-полезни, така че бизнесът да привлича хора, които да са с най-добра квалификация”, коментира Калфин.

“Младите хора в България продължават грешно да се ориентират към икономическите и юридическите специалности. Все повече ще се търсят инженерни, включително в ИТ сектора”, категоричен е Любен Петров, заместник-министър на икономиката.

От своя страна вицепремиерът Калфин е съгласен, че особено важна е вътрешната мотивация на кадрите. Той твърди, че дългосрочното решение на проблема с квалификацията на кадрите в аутсорсинг индустрията е да се заложи повече на специалности, които биха им били полезни. Така от 2017 г. ще се финансират с по-голям процент специалностите, свързани с технически науки, които ще са в полза на аутрсосинг сектора.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че правителството разработва нови програми и е абсолютно готово за диалог, като годишно се изразходват около 200 млн. лева европейски средства и 100 млн. лева национални средства за пазара на труда, включително и за преквалификация.

От Българската аутсорсинг асоциацията адмирират действията на правителството за привличане на квалифицирани кадри от страните от и извън Европейския съюз, но според Стефан Бумов тези стъпки трябва да продължат.

“Направената крачка досега засяга само част от спектъра от хора, които търсим. Тя е насочена най-вече в IT сектора, но рамката трябва да се разшири по разумен начин, за да се обхване най-голям брой работодатели”, обобщи той.

Георги Георгиев, изпълнителен директор на Adecco България пък смята, че по-голяма част от средното образование в страната все още не е готово да работи с бизнеса.

“Не очаквайте с публични средства проблемът да се реши изцяло. Усилията трябва да бъдат споделени”, обобщи Калфин. 

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на XAPT Solutions, Colliers International, Adecco, Bulpros, Aon Bulgaria, SoftServe Bulgaria.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Елана Финансов Холдинг, Българска аутсорсинг асоциация, SeeNews, Германо-Българска индустриално-търговска камара, БАИТ и Асоциация Телекомуникации.

Повече по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
алабалистики, аутсорсинг индустрията както и ИТ изживяха такъв бум у нас именно защото нямаше държавна стратегия и незнам си ква политика ... където е бутнала държавата трева не никне, никне само корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още