IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Сотиров: Цените на имотите ще се задържат в близко бъдеще

С бума на новото строителство се засилва предлагането на пазара, което заедно с очаквания ръст на лихвите внася стабилност, казва главният мениджър на ДОМИ

08:30 | 06.07.17 г. 6
<p>
	Петър Сотиров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петър Сотиров. Снимка: Личен архив

Петър Сотиров е роден през 1984 г. в София. Завършил е бакалавърска степен по „Публична администрация“ и магистратура със специалност „Маркетинг“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Петър Сотиров притежава свидетелство за най-високата III-та степен професионална квалификация по професията "Брокер недвижими имоти" и има богат опит в сделките с недвижими имоти. Работи в сектора вече повече от 10 години, като е заемал и ръководни позиции във водещи компании от бранша.

В момента той е главен мениджър на младата компания за недвижими имоти ДОМИ. Компанията е носител на наградата на портала за имоти Imoti.net “Дебют на агенция за недвижими имоти“ като част от вторите годишни награди на сайта.

С Петър Сотиров разговаряме за тенденциите на пазара на имоти и посоката на развитие, която се очаква след бурните ръстове от 2015 и 2016 г.

- ДОМИ е сравнително нова агенция за недвижими имоти на пазара. Как един толкова „млад“ играч успява да се справи с конкуренцията, особено в момент, в който пазарът на имоти върви нагоре, т.е. съживява се дейността на все повече агенции и брокери?

- Започнахме през септември 2015 г. Като всяко начало и при нас беше трудно. Успяхме бързо да се справим с трудностите благодарение на екипа, на опитността на повечето брокери при нас, на мениджмънта. Успяхме да навлезем успешно на пазара и вече усещаме стабилност.

От началото на тази година пазарът за недвижими имоти също се стабилизира. Тенденцията за повишаването на цените през последните две години се забавя. Имаше лек ръст в началото на годината, но само в определени райони на София. Това, което се случи през 2015 г. и 2016 г., тази година се усеща с по-бавни темпове.

- Нелоялната конкуренция и некоректните практики как се отразяват върху новите участници на пазара, които искат да бъдат коректни с клиентите си, да работят нормално, според етични правила, и да се наложат?

- Това е една от основните трудности, с които се сблъскват всички на пазара. Проблемът е най-вече във фалшивите обяви, които се публикуват. Ние имаме списък от фирми, които в практиката ни сме установили, че са некоректни, с които не работим и не гледаме техни обяви. В порталите за имоти тези фирми са ни в „черен списък“, за да не ни се появяват техни обяви.

Най-често те публикуват атрактивно описание, с атрактивни снимки на подобен имот, който се намира в друг град. Виждали сме снимки на имот в София, публикувани в обява за имот от друг град. Това се случва най-често с обявите за наеми и ние като хора, които работим с имоти в цяла България, хващаме такива нередности.

Въпреки трудностите се опитваме да градим имидж на коректна агенция, която работи и с колеги. Така се налагаме и като предпочитана агенция за работа, защото всичко, което публикуваме, е с реално описание и снимки.

Последна актуализация: 17:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
vstoykov
преди 6 години
Тоест "стабилните" цени означават, че сме достигнали плато - от тук нататък цените ще падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
vstoykov
преди 6 години
Като дойде следващата криза (тази или до 1-2 години я очаквам) банките ще почнат да конфискуват и продават. Наред с това имаме и ново строителство, и бягащи от държавата хора (защото в съседни държави се живее по-добре) ще доведе до срив на цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
Naematel
преди 6 години
... Надувайте момчета - ще стане на парчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Преди няколко месеца се надпреварваха да говорят за ръст подобен или малко по-малък от този за 2016, а сега задържане щяло да има с тенденция за понижение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Щом говори за задържане , а не за ръст , значи е "умерен" оптимист . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Big Stan
преди 6 години
Оптимист ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още