IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След среща при премиера: Темата за клас "прослужено време" не е на дневен ред

Очакваме от правителството ясна визия за увеличение на доходите на българите, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров

11:47 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Темата за клас „прослужено време” не е във фокуса на общественото внимание и днес беше свалена от дневен ред. Това каза в Министерския съвет президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов след среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

От срещата при премиера разбрах, че това което коментираме, а именно добавката за професионален опит и стаж не е темата на България в момента, коментира и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, предава Агенция „Фокус“.

Извънредната среща беше свикана днес в Министерския съвет между синдикатите и премиера Бойко Борисов заради идеята на Валери Симеонов да отпадне клас "прослужено време".  

Пламен Димитров посочи, че темите на дневен ред са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието и здравеопазването. 

Той посочи, че от следващата седмица ще се търси и съгласие по конкретните теми, в които социалните партньори и бизнеса да постигнат най-добрите решения, за да бъдат реформите придвижени в следващите години в рамките на това управление.

„Важно е да стане ясно, че класът прослужено време го няма от 2007 година в България. Някои са пропуснали, в това число и депутати тази доста сериозна промяна. Класът прослужено време се отмени и беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста по-различна“, обясни Пламен Димитров.

По думите му важното е да се постигне съгласие по сериозните теми за България.

Най-накрая да сложим на масата нова визия и това, което може да върне доверието на българите, че имат шанс родината им да не загине и да не изчезне в следващите 10-15 години“, каза още председателят на КНСБ.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обясни, че на срещата е обсъждано какви са намеренията на правителството по редица теми и сектори. „Ще работим върху съставянето на програмата за работа на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се приема с консенсус“, каза още Димитър Манолов.

Беше грешка да казвам личното си мнение за клас „прослужено време“, прие се като позиция на правителството, ще се постарая да не се повтаря, каза от своя страна вицепремиерът Валери Симеонов.

"Без някой да го е искал от мен лично, изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха думите ми, личното ми мнение. Преценявам, че беше грешка да казвам личното си мнение, защото то се прие като позиция на правителството и се наложи да се влиза в този неприятен обяснителен режим”, каза Симеонов в Министерския съвет след срещата.

Той каза още, че на срещата е обсъден както този въпрос, така и като цяло работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Постигнато е съгласие, че всички теми, свързани с трудовото законодателство, трябва да бъдат обсъждани там, обясни Валери Симеонов. Той допълни, че предстои да се въведат организационни промени в работата на съвета с приемането на програма, в която да са заложени всички спорни и актуални въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още