IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 юли

08:01 | 22.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лобистка поправка вдига цената на българските цигари
В. Сега

Тихомълком депутатите гласуваха вдигане на цената на българските цигари от Нова година. Това се случи покрай шумно обсъжданото ограничаване на плащанията в брой. На практика бе използван изпитаният номер за прокарване на лобистки и скандални поправки - с промушване на текстове без предварително обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закон, който няма нищо общо - в случая Данъчно-осигурителният процесуален кодекс стана параван за промяна в Закона за акцизите. Гласуваните изменения, които ще доведат до поскъпване на евтините български цигари за сметка на вносните, събудиха подозрение, че са свързани с придобиването на "Булгартабак" от "Бритиш Американ табако" (БАТ).

Пари от КТБ са давани на Д. П. и Д. П. 1
В. Сега

Пари от Корпоративна търговска банка (КТБ) са давани на човек с абревиатура Д. П. и Д. П. 1. Това заяви пред bTV адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов. Според него това се вижда от справките за движението на парите, които Василев получавал всеки ден. 

"Много често в този лист е фигурирала абревиатурата Д. П. или Д. П.1", заяви Симеонов. Съкращението доби популярност от тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Тогава, за да се прикрие фактът, Д. П. беше преправено на 10.

Силно впечатление прави отсъствието на две имена от пространното изложение на прокуратурата по случая КТБ, заявиха Симеонов и другият адвокат на Василев - Христо Ботев. Според тях това са депутатът от ДПС Делян Пеевски и премиерът Бойко Борисов. Направено е искане и двамата да бъдат разпитани, но разследващите са отказали. Според адвокатите Пеевски е имал бизнес отношения с Василев, а Борисов е посочил "конкретни трима души от висшия държавен ешелон", които имали вина за фалита на банката. 

Фирма се спаси от 1,9 млн. лв. ДДС, возела с ферибот тирове като багаж
В. 24 часа

Фирма “Фериботен комплекс” АД, която превозва пътници, коли, тирове и камиони от Оряхово до Бекет и обратно, успя да спести общо 1,9 млн. лв. данъци и лихви към държавната хазна. Това стана възможно, след като две съдебни инстанции - административният съд в София и Върховният административен съд (ВАС), решиха, че тировете са багаж на шофьорите им. “Приемам го като виц”, коментира премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета в сряда. За съдебните решения се разбра, след като правителството публикува в петък стенограма от заседанието

Пунктове за скрап отварят врати само по телефона
В. Монитор

Нелегални пунктове за изкупуване на скрап приемат отпадъци само при предварително позвъняване по телефона, за да отворят врати и да приемат стоката. Това съобщиха за „Монитор“ от Българската асоциация по рециклиране.

Според председателя на организацията Борислав Малинов там се предава краден материал.

Само за миналата година са установени над 30 нелегални пункта за скрап

Борбата с тях е много трудна. Сигнализираме. Идват проверяващите, но площадката е затворена. Работят само нощно време или в събота и неделя, когато контролът е по-труден. Иначе все едно не работят”, казва браншовикът.

30% от кабелните оператори не декларират абонатите си
В. Монитор

Близо една трета от кабелните оператори у нас са в сивия сектор, съобщават от сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. Това стана ясно, след като вчера бе приет Годишният доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2016 г. Според него едва около 60% от българските домакинства са абонати на кабелни, сателитни и IPTV оператори.

Междувременно две ежегодни представителни изследвания - на „ГАРБ Аудиенс Межърмент България” АД и „Нилсен Адмосфер България" ЕАД – за същия период от време показват, че семействата с кабелна са близо 90.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още