IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нанков: След тол системата ще въведем и контрол на скоростта по магистралите

Разглежда се вариант трафик камерите да бъдат пригодени да отчитат средната скорост, каза регионалният министър

12:35 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Обмисля се въвеждането на система за контрол на средната скорост по магистралите след изграждането на тол системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БНТ.

"Това е абсолютно възможно и трябва да бъде направено", заяви министърът. Той посочи, че се разглежда и вариант трафик камерите да бъдат пригодени да отчитат средната скорост.

По думите му това е възможно и понастоящем, макар и в ограничени мащаби, чрез закупените камери по магистрала "Люлин", разположени до тунелните съоръжения.

Въвеждането на тол таксите ще реши и проблема с пътната безопасност. Това трябва да стане именно през отчитане на средната скорост от преброителните и от трафик камерите, каза Нанков.

Относно появилия се документ, че е готово класирането на офертите за тол системата министърът коментира, че е абсолютно фалшив по отношение на поставения подпис, и като други реквизити. Вероятно този документ е част от съпротивата срещу тол системата, предположи той. 

Няма как да има документ при положение, че комисията все още не е приключила със същинското разглеждане на офертите, заяви регионалният министър.

"Има едни лоши хора, които вече втора година се опитват да саботират всячески въвеждането на тол системата", каза той, допълвайки, че това доказва, че с въвеждането на тол системата ще бъдат защитени публичните интереси. „Тези средства, генерирани по справедлив модел, вече ще се разходват само за подобряване качеството на българската пътна мрежа“, заяви той.

Почти 624 млн. лева ще достигнат до образователните заведения - детски градини, училища, висши учебни заведения, по ОП "Региони в растеж", съобщи още Николай Нанков.

Ползватели на помощта ще бъдат 72 общини, 3 министерства - на образованието, на културата и на спорта.

Той допълни, че част от проектите вече са приключили, други са в процес на реализация, а има и такива, които ще стартират до няколко седмици. Те включват както обновяване на материалната база, така и модернизация и закупуване на необходимата техника за учебния процес.

За първи път в почти всяка детска градина се подобрява материално-техническата база, свързана със спорта на децата - спортните площадки, плувните басейни, спортните салони, подчерта министърът.

Помощта ще бъде ползвана от 426 учебни заведения, в които се обучават над 250 хиляди деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още