IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежда Нейнски: В момента отношенията София – Анкара са много добри

Ситуацията в Турция е сложна за коментар, а отношенията между Турция и ЕС имат своите пикове и спадове, твърди посланикът

11:52 | 22.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

В момента отношенията София –Анкара са много добри, може да имаме различия, но имаме добър регулярен диалог на различни нива. Това коментира посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски в ефира на bTV.

По повод списъка с 77 българи, които имат забрана да влизат в Турция по подозрения във връзки с терористични организации, Нейнски посочи, че списъкът е много по-голям и най-много хора има от Русия, Франция, Германия и Белгия.

Посланикът посочи, че се визират конкретно връзки с ИДИЛ.

Тя допълни, че българското посолство е направило запитване за това кои точно са хората, но нямат отговор. „Теми свързани с националната сигурност са много деликатни. Счита се, че щом е свързано с националната сигурност не изисква допълнителни подробности”, добави Нейнски.

Процесите в Турция са много динамични след опита за преврат. Най-голямата промяна е въвеждането на извънредно положение. Във всяка страна това значи съществена промяна на работата на институциите и ограничаването на граждански права, посочи тя. 

Според нея ситуацията в Турция е сложна за коментар, а отношенията между Турция и ЕС имат своите пикове и спадове.

„Имаше едно замразяване на отношенията, което се счита, че се размрази на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Най-важното е да не бъде прекъснат диалога”, категоричен е посланикът.

Относно земетресението в Егейско море, Нейнски коментира, че в турския курорт Бодрум  има много българи, но няма пострадали от труса.

По думите й Бодрум се намира върху скала и земята не е била така податлива на труса. „В лошите неща понякога има и нещо хубаво – приливната вълна е била нощем. През деня има много лодки и е щяло да има повече пострадали, може би дори жертви, ако е станало денем”, коментира тя.

Нейнски добави, че по летищата в Турция няма билети, тъй като много хора искат да се върнат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още