IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрически велосипеди под наем - вече и в Бургас

Целта на общината на морския град е да изгради свързана система от 60 километра велоалеи

17:39 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Община Бургас</em></p>

Снимка: Община Бургас

В Бургас вече могат да се наемат електрически велосипеди. Нововъведението надгражда съществуващата система за отдаване на обществени колела, съобщи пресцентърът на общината. За момента те са седем на брой, а дали да станат повече ще се реши догодина, когато се анализират статистиките за тяхното използване и мнението на клиентите.

От днес могат да се наемат и оставят електрически велосипеди на следните вело станции: Морска гара, Автогара Юг, Капани, КЦ "Морско казино", а след няколко дни и при Пантеона в Морската градина. На изброените места има общо 15 колонки за паркиране, които са различни от останалите по цвят /зелени, а не сини/, но и по механизма за заключване, уточняват от общината.

Електрическият велосипед може да се наеме срещу 2 лева на час, засега единствено с абонаментна карта. Опцията чрез SMS все още не е активирана.

"Преди да се качите върху новия модел, задължително изчетете инструкциите върху самото колело и колонката. Редно е да се знае, че това не е мотопед, а електрически велосипед. Няма как да се придвижвате с него, ако изобщо не въртите педалите. С допълнителната енергия, която осигурява, обаче, можете да стигнете до целта си с минимална употреба на собствени физически усилия", съветват от общината.

Към днешна дата на разположение за жители и гости на града са над 100 велосипеда и повече от 200 колонки за паркиране, напомнят от Община Бургас.

В пика на летния сезон велосипедите в оборот стигат до 70 броя. За съжаление, често се налагат ремонти заради недобросъвестно използване на колелетата и Община Бургас  призовава своите жители и гости да ги управляват с повече внимание и на подходящ терен.

На няколко места в морския град има пунктове, заредени с всичко необходимо, за да се извърши дребен ремонт или да се напомпат безплатно гумите на колелото.

Цел на бургаската управа е да изгради свързана система от 60 километра велоалеи, направи така, че в града да се отварят все повече магазини за велосипеди и все повече хора се придвижват по този начин.

Модернизирането и развитието на вело системата на града и системата за споделено вело пътуване "Вело Бургас" са мерки, с които се цели разгръщането на потенциала на алтернативните методи за градска мобилност. Те са част от дейностите, които трябва да демонстрират ефекта от прилагането на достъпни интелигентни решения в градска среда,  в рамките на петгодишния проект "Споделящи градове", финансиран по програма "Хоризонт"2020, в който Община Бургас участва от началото на 2016 г.

Той има за цел да демонстрира истинския потенциал за промяна на градовете, вследствие внедряване на интелигентни решения и стойността, която тези решения добавят в икономическото, социалното и екологичното развитие на градовете.

В столицата мрежа за рент-а-байк може да има наесен, припомня Investor.

Над 1 млн. евро в продължение на осем години ще инвестира в проекта на Столичната община фирмата концесионер.

Ще бъдат изградени 33 велообменни станции и ще се доставят над 400 велосипеда. За да се избегнат кражби, ще бъдат монтирани джипиеси и движението им ще се следи. Първият половин час от използването ще е безплатно, а след това цената ще расте от 1 лев за следващия час до максимум 2 лева на час.

Концесионерът ще може да печели от рекламните елементи, които ще отдава под наем. За това обаче ще плаща на общината годишна такса на обща стойност 700 хил. евро за осем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още