IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ек. Захариева: Има много работа за укрепването на отношенията ни с Македония

Текстът на договора за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма намерение да води нови преговори, каза външният министър

09:33 | 20.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Има много работа за укрепването на отношенията ни с Македония, коментира външният министър Екатерина Захариева в ефира на bTV по повод предстоящото подписване на договор за добросъседство между България и Македония.

Тя посочи, че договорът  не признава нито езици, нито народи и ще бъде подписан на официалните езици на засегнатите страни - на македонски (според Конституцията на Република Македония) и на български (според Конституцията на Република България), каквато клауза е имало и през 1999 г.

„Ние нямаме бърза работа. Премиерът Заев  на няколко пъти каза, че двете страни имат обща история. Този договор е важен, защото декларацията беше оспорвана, че няма задължителна сила. В договора има механизъм за изпълнение и наблюдение. Ще бъдат създадени експертни комисии, в които ще има историци и общественици от двете страни. Те ще подготвят доклади и ще работят за подобряване на учебните програми на база на легитимни исторически източници. Силно се надявам контрактът да бъде подписан“, посочи още Захариева.

Тя е категорична, че се водят преговори с правителството, а не с политически партии.

Захариева призова македонските власти да изберат как искат да продължат – дали „да се правят на велики или да бъдат съвременна държава“.

Текстът на договора за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма намерение да води нови преговори, посочи още външният министър. По думите й споразумението стъпва върху декларацията от 1999 г. и представяните днес като спорни моменти са изяснени още преди 18 години.

Относно Турция и черният списък, който Анкара разпространи, Захариева е категорична, че България официално не е била информирана за 77-те наши сънародници, на които е забранено да влизат в Турция заради подозрения в тероризъм. По линия на МВР са поискани подробности от южната ни съседка, като до момента такива не са дадени.

Вицепремиерът коментира, че силовото ведомство вероятно знае за посочените от турска страна 21 депортирани след опит за навлизане в зони на конфликт, но МВнР не е било уведомено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още