IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойствен стандарт и в качеството, и в цените на храните у нас и в Европа

Половината от изследваните продукти в България имат значително по-високи цени от Германия и Австрия

13:42 | 28.06.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Има двойствен стандарт при състава на някои храни, продавани в България и в Европа. Това потвърди на брифинг днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след заседание на правителството.

Той отказа да коментира за кои храни става дума и кои са конкретните различия в състава, като посочи, че информация ще бъде публикувана на сайта на министерството по-късно днес.

Порожанов обясни, че са приключили общо три проверки по отношение на двойствения стандарт при храните, а именно това, че един и същи продукт с определено съдържание се различава на пазарите в Западна и Източна Европа.

Обследвани са 31 продукта от 5 категории, закупени от Австрия и Германия, и идентични от същите вериги у нас.

Основният анализ е на съдържанието върху опаковката, установени са 7 продукта, в които има различно съдържание на съставките, каза Порожанов.

При втория анализ – за вкус, консистенция и други параметри, при 3 от продуктите е установена определена разлика.

Физико-химичният анализ за изписаното на опаковката съдържание и реалното в продукта е направен в пет лаборатории.

Анализът е показал, че има отклонения, но незначителни и допустими в регламента за качеството на хранителните продукти.

Общият извод от трите анализа е, че 20% от изследваните храни имат различни съставки или определени различни съставки в някои от тях, каза Порожанов.

Безспокойство създава обаче направеният допълнителен ценови анализ, каза министърът. Той включва покупната стойност на продуктите в съответните вериги в Германия и Австрия и същите цени в България.

За 16 от изследваните 31 продукта има значително по-високи цени, установени в България.

Най-фрапантна е разликата в продажните цени на два вида детско пюре - за единият продукт цената е с около 90% по-висока у нас, а за другия – със 107%.

За останалите цени на продуктите е установена разлика между 20 и 70% при определени сирена и шоколадови продукти от различно естество.

„Разликите в цените не са незначителни, така че да се обяснят с друг вид разходи (транспортни например – бел. ред.)“, каза министърът. По думите му това е причина за сериозно безспокойство.

Още от утре започва разговор по темата за по-високите цени на някои храни у нас между Министерството на земеделието, Комисията за защита на потребителите и федерациите за защита на потребителите в България.

Темата за двойствения стандарт на храните ще бъде представена и на Съвета на министрите в ЕК, като информацията ще бъде внесена от Словакия. Информацията е свързано именно с безспокойството, установено и в други страни членки на ЕС за различното съдържание на съставките в едни и същи продукти.

Очаква се на европейско ниво да бъде създаден режим, който да уеднакви предлагането на качеството и на съставките на храните на единния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 0
Чачо
преди 6 години
От руския "шоколад" по-боклучав може да бъде само укринския , но и двата са опаковано в целофан ла-й-но.По причина, че на братушките какаовите зърна им се струват скъпи, те ги заместват със смляните им шушлопи (какаовите обвивки).Вкусът им е какаоподобен, но това не е какао!Като прибавиш икономиите и от останалите съставки на истинския шоколад (обезмаслено сухо мляко вместо пълномаслено,палмово масло вместо краве, посладители вместо захар и като цяло - повече захар) и стигаш до "луксозния руски/украински "шоколад" с качество на "Марципан"-че в синя амбалажна опаковка от 7 стотинки през 1980 година.За сравнение давам още веднъж примера с Линд: 5 млечни шоколада по 100 гр. (30 % какао) във френски супермаркет струват 3,78 евро. И вкусът им е несравнимо ПО-ШОКОЛАДОВ (ФИН МЛЕЧЕН ШОКОЛАД) с всички останали марки (западни и източни): Милка, Тоблерон, Кедбъри и който още се сетите - ряпа да ядат! Същата марка тъмен шоколад: 3х100 гр. (50 % какао) за 1,80 евро до тях:ПРЕВЪЗХОДНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Да, философе, веригите правят в Бъгария над 4 милиарда и подхранват стопанският живот в ЕС, а от нас само се изнася, политиците теглят заеми и пак от начало....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Браво! Имаш начални познания, ама са достатъчни само за заблуда. Само-регулиращият се механизъм на пазара действа единствено в интерес на по-силният.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
"Добро утро, пич". Серията на производството, цената и качеството са тясно свързани и връзката е подробно анализирана 1900 година. Поведението на алчните също предсказуемо: кога, къде какви войни възникват, но само пределът на глупостта не е известен и се кара на проби, до колко ще издържим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 6 години
Пич, за разлика от теб - на мен не ми носи някой нещо от Русия - сам го купувам от там.:) Прекарвам средно 3 месеца годишно там. Шоколадите им - да, с по различен вкус са от нашите ( не само българските, а и западните). Но не щотото имат или нямат повече какао. По млечни са!. Сирена, млечни изделия руско производство и т.н са в пъти ама в много пъти по зле от нашите! и се правят основно от СУХО мляко. Русия е топ 5 на вносителите на сухо мляко в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Продължавам..... да досаждам....Този път за тези които коментират/защитават Россия ?Да. Россия е голям пазар - 150 милиона човека.Има елит от около 10 % - т.е. 15 милиона, патежоспособни лица.В Москва и Петербург пари има в изобилие.....Но Россия не само тези два града.... В Россия 5 милиона броя шоколада (оригинални) могат да се продадат само за един ден, а в България ?Може ли 1 милион броя шоколади да се продадат за една седмица ?Може и да може, но българския елит трудно надхвърля 1 000 000 човека ( т.е. 15 % от население ) ?Е тогава трябва да се направи така, че със спад на цената, да се продават шоколадите и в България...освен това, едно е продажба директен внос на пазар, а друго в произдоството на място.... Богатите руснаци копуват директен внос и цената е без особено значение..Българите копиват шоколади основно произведени в бившите социалистически "народни" заводи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
makama
преди 6 години
Извинявайте, продължавам, защото смятам, че трябва да се казват всичките истини.... а не да се пишат глупости...и платена пропаганда....И така,Храните внос от Европа не със същото качество по много причини :1. Транспортни разходи2. Липса на платежоспособен пазар - консуматори3. Вкусовите предпочетания на консуматорите, т.е. това което е вкусно на един холандец не е безвкусно за един българин, заключение, холандеца ще промени стоката си така, че да е вкусна за българина....Мога да дам стотици примери за това.... Когато моята дъщеря се роди - 2002 г. детските храни бяха директен внос - а цената беше като за дране на кожи.... и .... даже сега се сетих за един случай...който ме развиселява, но е дълго за описване...Но, да се върним към темата..Защо тази тема излиза на преден плам ?Кой и защо се стерми да очерни в очите на българина, неговите търговски партньори ?Защо във всички фороми се плюе по българската държава и нейните проавителства ?Проблеми има, но само при нас ли са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
makama
преди 6 години
Извинявайте, но има ли някой икономист във Форума ?Питам, защото или аз нищо не разбирам, или тук се води класическа съветско/руска анти европейска пропаганда !София ( която се явява център - всякакъв за България ) се намира на над 1000 км от Виена и Венеция. Париж е на 2300 км, Берлин на 2000 км.Ако се внесе произведена стока ( наистина произведена там стока, а не реекспорт, например от Виетнам) имаме транспортни разходи минимум 20 % ( аз зная, от търговци, че на за много видове стоки внос -спедицията ги оскъпява около 30 % ).Формално стока произведена в Германия, с едно и също качество, следва да е с 20 % по-скъпа на пазара в България, а не е....Какъв в фокуса, тогава ?Ако смениш скъпо струващите с по-евтени съставки, то така, че да няма значителна вкусова разлика, тогава цената би следвало в Берлин или София да бъде почти еднаквам. Е пак 20 % са си 20 % и в София трябва да е с 1% но по-скъпа. Това следва да го знае всеки един завършил икономика, който не е с купена диплома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Но не се учудвам - ей сега някой ще ми обясни, че демократичните шоколади продавани в България са по-добри дори от тези продавани в САЩ, Германия или Русия ;) :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Ами явно не си ял нещо навън или отвън, а в Русия въпреки санкциите от шоколади до алкохола (вносните марки) всичко е оригинално, поне в големите магазини. Тук дори уискито не е същото уиски, а в шоколадите какаото е кът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още