IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на хранителните продукти отново тръгват надолу

Комисията по стокови борси и тържища отчита спад на цените на някои плодове и зеленчуци

08:58 | 24.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на хранителните продукти отново намаляват през третата седмица на септември, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Индексът, който е разработила институцията, достигна до ниво от 1,332 пункта, спрямо 1,358 пункта през миналата седмица. Така, след краткото колебание, стойността на индекса се връща до нивата от началото на месеца.

От публикуваните данни е видно, че в основата на понижението са по-евтините плодове и зеленчуци. В последните дни най-голям спад записва цената на зелето на борсите на едро (спад от над 27 на сто до цена от 0,40 лева на едро).

С 22% по-евтино се продават корнишоните, а цената на морковите намалява с повече от 11 на сто. В същото време поскъпват доматите и краставиците, отглеждани на открито - съответно с 13% и 10%. Данните на Комисията показват, че дините са понижили цената си с 16% през последната седмица, но в същото време цената на ябълките и прасковите върви нагоре.

Цените на повечето млечни и месни продукти, както и на яйцата остават почти без промяна, е видно още от статистиката. Намаление се отчита по отношение на цената на лещата (с 2,7%) и ориза (1,6%), продавани на едро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още