IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Нетните заплати в България са по-високи от Македония и Сърбия

От камарата обясняват изоставането на заплащането у нас спрямо Румъния с нивото на производителността, БВП на глава от населението и трудови реформи

21:52 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Твърдения, че „в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред“, имат качеството на фалшиви новини, пишат от Българската стопанска камара (БСК) в свой сравнителен анализ по темата.

От камарата посочват, че според статистическите данни за периода април-май 2017 г. брутната работна заплата в Македония и Сърбия надхвърля тази в България с 2%, но нетният й размер в България е по-висок с около 11% спрямо Македония и с 6% спрямо Сърбия.

Относително високото ниво на средните заплати в Македония и Сърбия има своята висока социална цена – по-ниска заетост и съответно три пъти и два пъти по-високо ниво на безработица спрямо това в България, коментират от БСК.

Оттам посочват още, че значителното изоставане на заплащането у нас спрямо Румъния, съответно от около 27% и 20% при брутната и нетната заплата, има своето логично обяснение в равнището на производителността, БВП на глава от населението и реформите на трудовото законодателство.

През 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на едно лице по паритет на покупателната способност - ППС от 62,6%, а България – 45,1% от средното равнище за Европейския съюз. Това обяснява защо при над 38,8% по-висока производителност на труда в Румъния средният румънски работник или служител получава с около 20% по-висока от българската нетна средна работна заплата. Преди присъединяването към ЕС през 2007 г. България изпреварваше Румъния по този ключов показател, допълват от камарата.

БВП на глава от населението по ППС в щатски долари за Румъния по данни на Световната банка и Международния валутен фонд надхвърля 22% от достигнатото в България.

Освен това Румъния предприе радикална реформа на своето трудово законодателство, подчертават от БСК.

Според анализа твърденията за ниския дял на компенсацията на наетите лица (разходите за труд) от 20% в добавената стойност също не отговарят на действителността. По предварителни данни на НСИ през 2016 г. делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е достигнал 48% при изходно равнище 41,8% през 2010 г. Това съотношение e сравнимо с достигнатото средно равнище в ЕС от 53,1%, в Словакия – 43,4%, Полша – 41,9%, Чехия – 45,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още