IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Популизмът не е довел никоя държава до добър изход

Европа преодоля доста кризи, но нито една не беше създадена от нея, коментира премиерът

13:49 | 29.07.17 г. 7
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, Гърция е достатъчно ясен пример за това, обяви премиерът Бойко Борисов по време на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна.

"Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света. Освен това Европа, със своите управления – ЕС, ЕП, ЕК, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление", подчерта министър-председателят, цитиран от Радио "Фокус".

По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа. "Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. лева фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате", допълни Борисов.

Премиерът коментира и загубата на президентските избори от страна на ГЕРБ в края на миналата година. "Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим", отсече Борисов.

"Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията", уточни Борисов.

По думите му в един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни. "Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат", допълни той.

Борисов коментира и мигрантската криза в Европа, която по думите му се дължи на "една изключително недалновидна политика в целия арабски свят". "Нашите външни министри, заместник-външни министри на Европа, трябваше да помислят какво следва, след като се свали диктата. Какво ще се случи с Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. И колко трилиона ще са необходими, ако един ден спре войната да се възстановят тези държави, за да може младите хора да се върнат там. Животът е днес. Те сега са на 20, 30 години, сега искат да живеят, сега искат да раждат деца, сега трябва да се развиват в кариерите си. Това е загубена кауза", допълни още премиерът пред студентите.

Така според него единственият шанс на тези хора в арабския свят е да бягат от войните и да отиват в Европа, където животът е хубав. „Има ли спор, че Европа е най-хуманната, най-човечната, с най-големите права и свободи за мигрантите? Няма! Можеше ли да си позволим нашите европейски лидери да гледат как децата загиват в морето и вълните ги изхвърлят на брега. И тук се сблъскаха двете позиции в Европа, че това не трябва да се позволява. Или че като част от вината за тези войни, трябва тези хора да се приемат и да им се даде най-нужното, за да им се запази животът“, заяви още Борисов.

"Още берем плодовете на конфликта и още дълго време ще ги берем тези плодове, защото колегите от Вишеградската четворка не желаят релокацияата. А други държави, като България, казваме, че не искат да остават в България, искат Швейцария, Германия, Франция, няма да им правим затвори, за да ги задържаме насила. И в същото време и с австрийския канцлер като говорих, му казах, че няма как да се съгласим всичко, което е преминало нелегално в Европа, да бъде върнато в България. Даже се пошегувах – „нали не си ме представяш с баница да стоя на аерогарата и да посрещам мигрантите с добре дошъл", каза още премиерът.

Той посочи, че има постигната договорка с Румъния и Гърция за съвместно заседание на Министерски съвет във Варна през месец октомври. А по думите му освен френския президент, до края на годината у нас ще дойдат и други високопоставени политици от Европа.

"До края на годината съм убеден, че и г-жа Тереза Мей ще дойде и след изборите в Германия през септември, канцлерът, който бъде избран, също ще дойде в България. Марияно Рахой очаквам да дойде. Мисля, че края на август или септември ще дойде и премиерът на Полша. Имаме десетина посещения в България на важните хора, които да ни подпомогнат във всички процеси", съобщи Борисов.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
*** *** майна... многократен премиер - що за нация е тази?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Че е прос, прос е. Ама за кого пък да гласуваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
"Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим" по пътя на логиката и облога с оставката е бил режисиран !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
SeoKungFu
преди 6 години
На снимката: Боконест Facepalm. Изключително подходящ за meme, надявам се, че не ви бърка в копирайта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Прав е затова.Силните на деня мразят популизма, особено в комбинация с фанатизъм, и го унищожават безпощадно.Най-пресния пример е Турция. Гледайте какво ще й се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
scott
преди 6 години
само кат видиш премиера и си викаш: таз държава, неговата, нема да излизи на добър изход...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
И това за популизма го казва Б Б .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още