IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асансьорите у нас са в лошо състояние, твърдят експерти

Има асансьори, които се използват без да са регистрирани

16:17 | 20.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Състоянието на асансьорите в страната не е добро, има и спрени такива. Това каза в Пловдив Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/.

Той не поясни колко точно са съоръженията, които не отговарят на изискванията. По думите му над 100 000 са регистрираните асансьори, но има и такива, които се използват без да са регистрирани.

Много от съоръженията имат дълги години на експлоатация /над 50-70 години/, но сред тях няма такива, които да не отговарят на изискванията за техническа експлоатация и за безопасност, поясни Горновски, цитиран от БТА.

576 са фирмите, които се грижат на съоръженията, някои от които изискват много голяма грижа. Намаляват инцидентите с деца в асансьори, от началото на годината има само една такава злополука в София.

В пловдивското училище "Братя Миладинови" Петър Горновски заедно с областния управител Здравко Димитров и представители на Фондация "Асансьорна безопасност" участваха в открит урок. На децата бяха разяснени правилата за безопасно използване на асансьори и ескалатори, като идеята е чрез тях посланията да стигнат и до техните родители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
A експертите да кажат нещо кой създаде тези закони и за 1 Мрд. глоба за монопол !!! ???? Само ненормален може да регистрира асансюююююр в общината..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още