IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активни потребители: Защо КАТ наказва предмети, а не хора

Има спорни моменти в Закона за движение по пътищата, твърди организацията

19:03 | 22.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Една от спорните поправки в Закона за движение по пътищата в сила от 21 януари 2017 година вече започна да дава комични резултати, твърди в бюлетина си Асоциация „Активни потребители“.

Оказва се, че, ако шофирате автомобил с изтекла, изгубена или открадната шофьорска книжка, КАТ ще спре колата от движение за срок от 6 месеца до 1 година, а вие ще платите единствено глоба от 100 лева. До дни ще можете да си преиздадете книжката и да продължите да управлявате по пътищата, а автомобилът ще остане "наказан" в следващите 6 до 12 месеца. 

Това е резултатът от недомислената законова поправка в Закона за движение по пътищата, твърди организацията.

Както често се случва, с добри намерения се постигат комични резултати. Вече има случаи с пострадали от новата разпоредба. Идеята на законодателя е била да се въведе санкция в случаите, когато водачи, които никога не са притежавали  книжка или им е била отнета, управляват безгрижно по пътищата. Не може да уплашите някой, който няма книжка с отнемане, казва асоциацията. Но обръща внимание, че се смесват две хипотези:

- на невалиден документ поради изтичане, загубване или открадване;
- липса на такъв поради забрана или защото никога не е бил издаван.

Съвсем очевидно е, че двете хипотези имат съвсем различна значимост и обществена опасност и не може санкцията да е еднаква, още повече, че в първата хипотеза е видимо несправедлива.

Ето само един възможен примерен сценарий - не сте забелязали, че изтича срокът на книжката, спира Ви КАТ и сваля номерата на семейния автомобил, след 2 дни имате преиздадена книжка, но децата ще трябва да ходят на училище по друг начин в следващите 6 до 12 месеца.

А какво да кажем за всички лизингови или фирмени автомобили, които ще бъдат принудително вкарани в гаража, вместо да си вършат работата, заради малка небрежност на някой водач, пита асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
Защо единствено в България ГО се сключва на автомобил, а в Европа се сключва на шофьор? Защо единствено в България има регистрирани лъскави лимузини и джипове като "товарни", а останалите балъци плащат нормални данъци за трошките, които карат? Защо такса смет се смята на данъчна оценка, а не на брой хора или килограм ***?Когато си некадърен и некомпетентен да наказваш виновния, намираш оправдание да накажеш някой друг, само и само да кажеш, че си наказал някого.Това тотално противоречи на правилата на собствеността и тепърва ще бъде оборвано в съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
Какво ще стане питали? Какво да стане? Имаше една песен на предване КуКу на времето "Вече паспорт е жълтата книжка в ЖанЖоржия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още