IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 електромобила ще возят над 10 хил. гости за европредседателството

На летището са изградени и три зарядни станции за електромобили, които ще останат там за постоянно

14:54 | 10.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попв, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попв, Investor Media Group

Над 10 хиляди души ще имат възможност да се възползват от електрическите автомобили, предвидени за превозване на делегати по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова днес пред журналисти, цитирана от БТА.

15-те електромобила, които са специално брандирани, са предоставени от "Рено Нисан България" заедно с шофьори и ще бъдат позиционирани на паркинга на Терминал 2 на Летище София. Министър Павлова и генералният мениджър на фирмата Рено Пирел подписаха договор за партньорство през декември.

„Имам мандат, даден ми от името на правителството в решение на Министерски съвет, с което съм упълномощена да сключа договори за партньорство с всички, които желаят да бъдат спонсори и партньори на българското председателство”, каза още министърът, цитирана от агенция „Фокус“.  

С подкрепата на Schneider Electric на летището са изградени и три зарядни станции за електромобили, които ще останат там и след председателството.   

Електрическите автомобили ще превозват делегатите за събитията от категория B и C (експерти в работните групи и участниците в сесиите от парламентарното измерение). С тях гостите ще бъдат транспортирани от аерогарата до НДК и хотелите, в които са настанени.

Екипите по посрещане ще насочват пристигащите, а и има специални знаци, които указват посоката към метрото, електромобилите и информационното гише, обясни Павлова. 

Тя добави, че електромобилите са важни за опазване на околната среда и така ще „може да се промотира и тази тема, която ще се обсъжда и по време на българското председателство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
red6
преди 6 години
Разкошно, 10 автомобила (електрички) за 10к човека. Като същите ще трябва да се движат в град / държава с около нулева инфраструктура за ел. коли. Но като се замисля, то и стандартната ни инфраструктура кажи речи - същата. С бонус - чобан шофери + тотално неработещ КАТ. Дано Меркелицата или Туск / Юнкер вземат да покарат лично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Това не е задължително ... личният келепир обаче във всеки случай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ferry
преди 6 години
браво, мис Пигги, но това не е достатъчно. да се надяваме, че няма само да се и ги возите, ами и работа за Българската държава ще вършите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още