IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува таланти на HTC за 1,1 млрд. долара

Сделката включва и неизключителен лицензен договор за интелектуална собственост, като целта е разширяване на хардуерното поделение

09:15 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google ще купи част от инженерните и дизайнерските екипи на HTC Corp. за 1,1 млрд. долара. Компанията наема персонал от ветерани, работещи по телефона Pixel, който би могъл да подкрепи зараждащия се нов хардуерен бизнес на калифорнийския концерн. Междувременно от днес се преустановява търговията с акции на HTC.

Google, част от Alphabet Inc., поема около 2 хил. служители с опит в работата с Pixel устройства, предназначени да демонстрират най-добрите характеристики на софтуера на Android, който захранва огромното мнозинство от смартфоните в света. Сделката също така включва и неизключителен лицензен договор за интелектуална собственост на HTC, предава Bloomberg.

Google придобива все по-строг контрол върху дизайна и производството на Pixel и други устройства – ход, който потенциално ще подпомогне продажбите. Тези джаджи се превръщат в стълбовете на стратегическия тласък за разпространение на критични софтуерни продукти като гласовия асистент и за по-добра конкуренция с Apple Inc. Гигантът в търсенето се подготвя да разкрие второ поколение устройства през октомври, изграждайки портфейл, който управлява различни устройства - от гласовите говорители Google Home до комплектите за виртуална реалност Daydream.

„Крайната цел тук е по-голяма гъвкавост по отношение на хардуерните иновации, които могат да стимулират нарастването на приходитепот услуги, предоставяни от тези иновации", каза Джитендра Уоръл, старши анализатор в Bloomberg Intelligence. „Google по същество получава по-голям контрол над своя хардуерен дизайн, което може да ѝ помогне да ускори иновациите със собствените си продукти и да използва това като бенчмарк за екосистемата Android", допълва Уоръл.

Инвеститорите в Alphabet може да се притесняват, че историята се повтаря. През 2012 г. Google плати 12,5 млрд. долара за Motorola Mobility, по това време водещ производител на телефони с Android. След по-малко от три години Google го продаде на Lenovo Group Ltd. за по-малко от 3 млрд. долара, като запази ценното патентно портфолио на Motorola. Притежаването на Motorola ерозира маржовете на печалбата на гиганта и разстрои други производители на телефони, които разчитаха на Android, софтуера на Google, който тя доставя на производителите на мобилни телефони, за да популяризира услугите си.

Трансакцията за HTC обаче струва много по-малко пари и се случва в много по-различно време - когато Google и нейните най-големи конкуренти са по-фокусирани от всякога върху потребителски устройства, изградени върху нови услуги за изкуствен интелект и добавена реалност.

Добавената реалност изисква мощни, скъпи камери и сензори, работещи в синхрон със софтуера, за да обработват и наслагват 3-D изображения върху реални сцени. Различните партньори на Android, които правят свои собствени телефони с различни компоненти, правят тази задача по-трудна за Google - особено когато Apple може да избира един набор от хардуер за добавена реалност, за да го добави към софтуера си.

„За Google HTC е съвсем различна сделка от тази с Motorola", казва Джейсън Лоу, базиран в Шанхай анализатор за Canalys. „Тя се нуждае от по-добър контрол върху производството, ако очаква серията Pixel да се конкурира с iPhone някой ден", допълва той.

Google също така пусна свои собствени телефони след сделката с Motorola, така че производителите на телефони с Android са свикнали софтуерният им партньор да им е и хардуерен конкурент. А някои от най-големите нововъзникващи производители, като Huawei Technologies Co. и Xiaomi Corp. от Китай, сега са по-малко зависими от Google за услуги. 

Производствените ресурси на HTC, която сглоби първото Pixel устройство и бе ключов партньор за линията Nexus, може да поддържат съществуващите телефонни операции. По-големият контрол върху производството на хардуер ще даде на Google също така по-голямо влияние върху разпространението на нови услуги, като гласовия цифров помощник.

Подход, подобен на този на Apple, ще позволи на Google да управлява операционната система Android в предпочитаната от нея посока. Технологичният гигант се бори да накара производителите на мобилни телефони и операторите да доставят устройства с Android с най-новия защитен софтуер. Pixel е създаден отчасти, за да накара производителите на телефони да пускат тези актуализации по-бързо. И все пак някои от партньорите на Android се движат напред с конкурентни софтуерни усилия - Huawei например работи с асистента на Amazon, а Samsung Electronics Co. има своя собствена подобна услуга.

„Все още сме в ранните дни на хардуерния бизнес на Google. Ние сме съсредоточени в изграждането на основните възможности", казва Рик Остерло, старши вицепрезидент по хардуера. „Екип от таланти на HTC ще се присъедини към Google като част от хардуерната дивизия. Тези бъдещи служители на Google са удивителни хора, с които вече работим тясно над смартфона Pixel и сме развълнувани да видим какво можем да направим заедно като един екип“, посочва още той.

Pixel на Google съвсем не е много продаван телефон. Външни оценки за първите три месеца на годината показват продажби на 552 хил. единици. И все пак продажбите на Pixel носят допълнителни ползи за Google, например тласъкът за основните продажби. С всеки мобилен телефон с Pixel Google намалява разходите за придобиване на трафик, защото така или иначе плаща пари на партньори като Apple и операторите, за да инсталират търсачката на Google. Тази цена се повишава постоянно, като в края на миналото тримесечие сви значително общите приходи.

Едно по-голяло хардуерно поделение би компенсирало подобни разходи, пише Ерик Шеридън, анализатор от UBS, в неотдавнашна своя бележка. Това ще е придружено и от повече разходи за поддръжка и маркетинг. Придобиването на HTC и един по-голям хардуерен отдел на Google може да навреди на печалбата на компанията поне в краткосрочен план, предупреди Шеридан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още