IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bain, SK Hynix, Apple и Dell поемат чиповете на Toshiba

Ако сделката не бъде осъществена до края на фискалната година, японският концерн може да бъде принуден да се сбогува от борсата

13:00 | 22.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В продължилата месеци наред надпревара за поделението за производство на чипове на японския електронен концерн Toshiba вече има победител. За около 18 млрд. долара американският финансов инвеститор Bain Capital ще придобие втория по големина в света производител на чипове за памет. Официално партньори са южнокорейският конкурент SK Hynix, както и дългогодишните клиенти на Toshiba Apple и Dell, предава DPA.

Toshiba е вторият по големина производител на чипове NAND в световен мащаб, а Apple би имала интерес за постоянен достъп до тях, тъй като използва флаш паметта при производството на iPhone и iPad. По този начин американският концерн ще намали зависимостта си от Samsung, който е и нейният основен конкурент. Същото се отнася и до  Dell.

"Apple е толкова голяма, че има нужда от множество доставчици", смята Франк Джилет, анализатор от Forrester, цитиран от Ройтерс. По думите му компанията на Тим Кук трябва да се постарае да задържи колкото се може повече производители на чипове на пазара, за да останат цените им конкурентни. 

В продължение на дълго време изглеждаше така, сякаш американският Western Digital ще спечели надпреварата, в която участваше и компанията от Тайван Hon Hai (Foxconn).

Процесът на продажба стана вълнуващ заради променящи се съюзи, преработени оферти и интегрирането на съдилища. Засега не е ясно дали Western Digital ще предприеме съдебни действия срещу продажбата. С американците японците вече експлоатират своята най-важна фабрика за чипове.

Toshiba се нуждае незабавно от парите от бизнеса си, за да се възстанови след изпадането в неплатежоспособност на своята американска дъщерна компания за ядрена енергетика Westinghouse. Освен чипове 140-годишната японска компания също така произвежда телевизори, индустриални камери, принтери и технологии за енергетиката. Заемополучателите принудиха японския богат на традиции конгломерат да извърши продажбата на бизнеса с чипове още през този месец.

Те се аргументират, че само в такъв случай ще има достатъчно време органите по конкуренцията да проверят адекватно трансакцията и да дадат зелена светлина преди края на текущата финансова година. Ако не успее да осъществи това, Toshiba вероятно ще си навлече сериозни финансови проблеми и вероятно ще трябва да се оттегли от фондовия пазар. От друга страна, има и спешни нужди от инвестиции в бизнеса с чипове на Toshiba. В противен случай вторият по големина в света производител на чипове ще намали конкурентоспособността си, защото противниците непрекъснато инвестират в нови технологии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още