IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street пренебрегна бюджетния спор и отново счупи рекорди

Dow приключи сесията малко под рекорда си, но S&P и Nasdaq надминаха досегашните си най-добри постижения

23:15 | 19.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wall Street пренебрегна заплахата от спиране на дейността на администрацията в САЩ и отново счупи някои рекорди.  И трите важни индекса отчетоха ръстове, водени от повишенията в сектора на облеклото и производителите на стоки за дълготрайна употреба. Доларът напредна, но все пак отчете шести пореден седмичен спад. А доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши над 2,65 на сто за първи път от юни 2014 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши в петък с 54 пункта, или 0,2%, до 26 072 пункта. Технологичният Nasdaq Composite Index добави 40 пункта, или 0,6%, до 7 336 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 12 пункта, или 0,4%, до 2810 пункта.

Така Dow и Nasdaq отчитат ръстове от 1% за седмицата, докато при S&P повишението е с 0,9% за същия период. Dow приключи сесията малко под рекорда си, но S&P и Nasdaq надминаха досегашните си най-добри постижения, предава Bloomberg.

И трите индекса отбелязват трета поредна седмица на повишения. Широкият бенчмарк S&P 500 вече маркира 395 сесии, без да се понижи с над 5%, невиждана досега поредица на пазара.  

Републиканците и демократите не успяват да постигнат компромис, за да предотвратят временно прекратяване на дейността на част от администрацията поради липса на финансиране. И двете страни се обвиняват взаимно. В миналото спирането на работата на правителството водеше до краткосрочен спад на борсовите индекси.

През седмицата компаниите започнаха да представят финансовите си резултати за тримесечието, като повечето резултати надвишават очакванията. 79% от компаниите, които обявиха резултатите си в петък сутрин, надхвърлиха очакванията за печалбите, докато 89% надвишиха прогнозите за приходите, съобщи Ник Райх, генерален директор на The Earnings Scout.

Morgan Stanley и American Express бяха сред компаниите, които обявиха по-добри от очакванията резултати тази седмица. 

Отписването на 1 млрд. долара в резултат на американската данъчна реформа доведе до първа тримесечна загуба на гиганта в сектора кредитните карти American Express от повече от четвърт век. Цената на акциите се понижи с повече от 1,8%.

IBM генерира загуба от 1,05 млрд. долара, след като миналата година се радваше на печалба от 4,5 млрд. долара, което се дължи на разходи в размер на 5,5 млрд. долара, свързани с данъчната реформа. Коригираната печалба е достигнала 5,18 долара на акция, надминавайки леко прогнозата на анализаторите. Te обаче критикуват данните и по-специално рентабилността. Акциите поевтиняха с почти 4% и са на дъното на Dow.

Embed from Getty Images

За разлика от тях цената на акциите на Nike се повиши с от 4,84% до 67,21 долара и оглавяват индекса. Анализаторите на Wedbush Securities са оптимисти, че новите модели обувки на производителя на спортни облекла ще са добре приети.

Завръщането на компанията за сигурност ADT на фондовия пазар е поне засега разочароващо. Първият курс бе 12,65 долара за акция. Преди това 105 милиона акции бяха продадени на значително по-висока цена от 14 долара за брой. В резултат на това финансовият инвеститор Apollo, собственик на ADT, набра неочаквано малко пари, тъй като диапазонът на предлагане първоначално беше между 17 до 19 долара за акция. Акциите в крайна сметка се сринаха с 11,5% до 12,39 долара за брой. 

Книжата на Square Inc. поскъпнаха с 5,6 на сто, след като анализаторите от  Instinet повишиха ценовия си таргет с 16 долара до 64 долара за акция.

Schlumberger NV отчете тримесечни финансови данни и печалба от 48 цента за акция, което бе с 4 цента над средните очаквания. Приходите в размер на 8,179 млрд. долара също надминаха очакванията. Акциите поскъпнаха с 0,08%. 

Акциите на Nvidia Corp. поскъпнаха с 2,5%, след като Bank of America Merrill Lynch повиши ценовата си цел за производителя на чипове до 275 долара на акция.

Банката заяви, че силата на Nvidia в игралното пространство, както и нейното господство в света на технологиите за изкуствен интелект и виртуална реалност, както и последните ѝ връзки в индустрията за автономни автомобили, оправдават оценката и са гарант за още по-високи печалби.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняха с 0,6 на сто до 63,55 долара за барел. При брента също има понижение - с 0,94% до 68,66 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,4 на сто до 1331,92 долара за тройунция, което е най-голямото повишение от седмица насам. 

През следващата седмица продължаваме да следим сезона на отчетите, като сред по-важните компании, които ще представят данните си, са Netflix, UBS Group, Halliburton, Novartis, General Electric, Intel, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Starbucks, Hyundai Motor и Fanuc Corp. Ще следим и срещата в Оман между ОПЕК и партньорите ѝ, на която трябва да се преразгледа стратегията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
"Wall Street пренебрегна бюджетния спор и отново счупи рекорди "Нищо не разбирате: бизнеса се ръководи от 2 страсти - алчност и страх.Сега яко ги тресе и политкоректно няма къде да си дянат парите, освен в акции. Всичко друго още повече ще разклати пробитата лодка.Но спокойно господа, вода ще има за всички (от сърце) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Boyan Asenov
преди 6 години
Страхотен обзор, инвесторе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още