IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните продажби на произведения на изкуството намаляват с 11% през 2016 г.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай

15:37 | 22.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Картината &quot;Момичета на моста&quot; от&nbsp;норвежкия художник Едвард Мунк.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Картината "Момичета на моста" от норвежкия художник Едвард Мунк. Снимка: Архив Ройтерс

Световните продажби на произведения на изкуството бележат спад от 11% през 2016 г. главно заради забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай, според първия "Доклад за световния пазар на изкуство" на международния панаир на изкуството Арт Базел и швейцарската финансова компания UBS.

"Забавящият се икономически растеж и продължаващата политическа несигурност в глобалната икономика са засегнали пазара през 2016 г. и са причина за предпазливо купуване и продаване в някои области", се отбелязва в доклада.

Световният пазар на произведения на изкуството отчита общи продажби на стойност 56,6 млрд. долара за 2016 г. спрямо 63,3 млрд. година по-рано. 

"Приходите са били подкопани от по-слабите продажби на скъпи произведения, особено на пазара за изящно изкуство, които бяха в основата на растежа през 2014 г.", се уточнява в документа.

САЩ, Великобритания и Китай "затвърдиха" водещите си позиции, като заедно покриват 81% от стойността на световните продажби на предмети на изкуството.

Макар САЩ да запазват първото място, делът на страната се е свил от 43 на 40%. В доклада се посочва обаче, че това се възприема като връщане към нормалните равнища след бърз растеж през предходните години.

Делът на Великобритания остава без промяна - 21%, а делът на Китай е нараснал от 19 на 20 на сто миналата година. Китай е начело при търговете с дял от 34% от стойността на продажбите.  

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още