IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новооткрита скица от Леонардо да Винчи беше оценена на 15,8 млн. долара

Скицата е била занесена във френската тръжна къща „Тажан“ от пенсиониран лекар

16:56 | 13.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Прочутата творба на Леонардо да Винчи &quot;Мона Лиза&quot;. Кадърът е архивен. Снимка: Ройтерс</em></p>

Прочутата творба на Леонардо да Винчи "Мона Лиза". Кадърът е архивен. Снимка: Ройтерс

Новооткрита скица от Леонардо да Винчи с потвърдена автентичност беше оценена на 15,8 милиона долара, съобщи Би Би Си. Скицата е била занесена във френската тръжна къща „Тажан“ от пенсиониран лекар.

Тя е една от осемте, направени от ренесансовия художник на мъченика Свети Себастиан. Тръжната къща я определи като "изключителна находка". Автентичността е потвърдена от експерт на нюйоркския музей "Метрополитън".

От „Тажан“ твърдят, че непозната творба на Леонардо не е откривана от 15 години. През 2011 г. обаче картината "Христос Спасител" беше приписана на ренесансовия художник.

Скицата е занесена за оценка на Тади Прате, директор на отдела за старите майстори в тръжната къща, заедно с още 13 рисунки без рамки. Той видял "нещо интересно от 16-и век" сред тях и потърсил второ мнение от парижки експерт. Експертът определил, че художникът е рисувал с лявата ръка и видял две бележки на гърба на листа. След това Кармен Бамбах от "Метрополитън" потвърдила, че рисунката е от Леонардо да Винчи.

На скицата Свети Сабастиан е нарисуван вързан на дърво, като от другата й страна има бележки за светлината и сенките. Според Бамбах тя е създадена между 1482 г. и 1485 г., когато Да Винчи работи в Милано. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
Trump Doubles Down: "Are We Talking About Same Cyberattack That Revealed Illegal DNC Coordination"--------------------------------------Тръмплината много як ше ги нареди тея Пощаджиите да млъкнат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
защото ше му е кум на сватбата .... :)) е добре бе тия еврейчетата ше умрат на мъка, че няма да има война начи тц тц тц пу да му се невиди само, че и техната *** щеше да стане равна и всички щяха да са валат.... кво толко им пречи да станат нормална силна държава да върви алъш вериша и хората да живеят спокойно незнам... се некви пропаганди се некви диктатори ги гонят се тряя някой да е васал, ужаст гадно еврейско племе ей много гадно ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още