IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Минимална пенсия - 490 лева, минимална заплата - 504 лева, добре ли е?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • На 1 май 2024г. в предаването Денят на живо на NOVA NEWS гостуват Любослав Костов - главен икономист на КНСБ и Васил Велев - председател на АИКБ.

    В част от интервюто си Любослав Костов казва:
    Относно вноса на работници от трети страни той обясни, че не бива да има социален дъмпинг. „Настояваме първо да са хора от българските диаспори – Украйна, Молдова”, обясни той.

    По същата тема председателят на АИКБ казва:
    Приоритетно се търсят служители от българските диаспори, но когато няма желаещи, се стига до хора от трети страни. „Нямаме достатъчно консулски служби за важните дестинации, в Бангладеш нямаме консул, за да дойде работник от там, трябва да отиде до Делхи в Индия”.
    „При по-ниски заплати работниците от чужбина едва ли биха дошли. При нас, за жалост, и без това не са достатъчно високи заплатите. Притесненията на синдикатите са да не би на чуждестранните работници да предложим по-високи заплати и да са ощетени българските работници и служители”, обясни представителят на работодателите. Според него няма опасност чужденците да получават повече от българите, защото има допълнителни разходи, които се правят, за наемане на чужди работници – за транспорт, за настаняване. „Ако има подходящи служители тук, никой работодател няма да наема хора от чужбина”, допълни Василев.


    https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...-za-izdrazhka/
    https://nova.bg/news/view/2024/05/01...3%D1%88%D0%B8/


    Проблемът обаче например с Бангладеш е, че минималната месечна брутна заплата в хотелиерството там е 5,000 Така (паричната единица на Бангладеш). От началото на 2024г. според Централната банка на Бангладеш сумата от 5,000 Така се равнява между 80 лв. и 84 лв. или минималната брутна заплата в хотелиерството от началото на 2024г. в Бангладеш е между е 80 лв. и 84 лв. на месец.

    Затова и съвсем не е случайно, че главният икономист на КНСБ посочва в интервюто си, че не бива да има социален дъмпинг, а всъщност дипломатично намеква, че очакват например от българските собственици на хотели да приложат социален дъмпинг. Тоест българските собственици на хотели ще плащат само 200 лв. брутна месечна заплата на служителите си от Бангладеш, което пак е над 2 пъти повече отколкото те биха получавали в Бангладеш, но понеже тези хора от Бангладеш са неграмотни и в допълнение на роднния си език знаят и само най-елементарен английски могат да бъдат манипулирани. Така те могат да бъдат излъгани от българския собственик на хотела, че е нормално да получават само 200 лв. брутна месечна заплата вместо поне 933 лв. колкото е минималната по закон за 2024г. в България.

    Желанието за социален дъмпинг от българските собственици на хотели проличава и от нежеланието им да наемат кандидати от българските общности в Украйна и Молдова, защото те няма да могат да бъдат манипулирани както неграмотните кандидати от Бнагладеш.

    Отделно от това, призивите на АИКБ да бъде открито поне консулство в Бангладеш са смешни именно защото България няма почти никаква външна търговия с Бангладеш. За сравнение през 2023г. например България има износ за над 1.6 млрд. лв за Северна Македония както и внос за над 1 млрд. лв. от нея.


    https://www.thedailystar.net/opinion...-class-3599646
    https://www.nsi.bg/bg/content/7503/%...BE%D1%80%D0%B8
    https://www.bb.org.bd/en/index.php/e...a/exchangerate

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Creativity Разгледай мнение
      Веселин Халачев: Бизнесът е готов на протест заради липса на кадри, летният сезон се опропасти

      „Приетата промяна в Закона за чужденците не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има бизнесмени, които буквално плачат, че фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а няма кой да работи. Според промените, може да се удължи с още 30 дни 90-дневният престой на сезонния работник, докато се намира в България. Големият проблем е с пристигането на тези кадри”. Това каза Веселин Халачев, председател на организацията „Обединени Бизнес Клубове” в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

      https://nova.bg/news/view/2024/04/29...1%D1%82%D0%B8/


      Да кажеш публично, че ще протестираш само защото не можеш да си намериш персонал показва такава голяма липса на професионализъм, която вече граничи дори с идиотизъм.

      Това вече е изключително позорно падение на съответните български собственици на фирми, които все още смятат, че някой е длъжен да им работи за жълти стотинки.
      ха ха я да са коректни и да плащат по 3-4к месечно за 8 часа работен ден (168 месечно) или 6-10к. Те искат да работиш по 350 часа, да ти плащат май-юни по 1000лв че няма работа, юли 3к, август - хич сега няма пари или 1000лв и си тръгваш.
      Е няма будали да работят така
      Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

      Коментар


      • Веселин Халачев: Бизнесът е готов на протест заради липса на кадри, летният сезон се опропасти

        „Приетата промяна в Закона за чужденците не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има бизнесмени, които буквално плачат, че фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а няма кой да работи. Според промените, може да се удължи с още 30 дни 90-дневният престой на сезонния работник, докато се намира в България. Големият проблем е с пристигането на тези кадри”. Това каза Веселин Халачев, председател на организацията „Обединени Бизнес Клубове” в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

        https://nova.bg/news/view/2024/04/29...1%D1%82%D0%B8/


        Да кажеш публично, че ще протестираш само защото не можеш да си намериш персонал показва такава голяма липса на професионализъм, която вече граничи дори с идиотизъм.

        Това вече е изключително позорно падение на съответните български собственици на фирми, които все още смятат, че някой е длъжен да им работи за жълти стотинки.

        Коментар


        • Васил Велев стресна с данни

          Всяка година оттук нататък ние ще губим към страна по 50 000 души на пазара на труда всяка година. Т.е. с 50 000 намаляват хората, които навършват пълнолетие в сравнение с тези, които се пенсионират. Това даже не е всичко. Ние имаме 2,8 млн. осигурени - това са тези, които не укриват доходи или не укриват всичките си доходи. Приемаме, че 2,8 млн. души внасят пари в бюджета. Но отсреща имаме 2 млн. пенсионери, които потребяват от бюджета и още 600 000 души, които са на бюджетна издръжка.

          Т.е. те нетно потребяват от бюджета, но не внасят в него. И като изравним тези числа, се получава така, че имаме 2,2 млн. души, които внасят в бюджета и 2,6 млн. души, които потребяват от бюджета. Т.е. на 100 работещи 119 са пенсионери и на бюджетна издръжка. Това е в пъти обратното на това, което следва да бъде, коментира пред Нова телевизия председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

          https://blitz.bg/analizi-i-komentari...ws1015644.html
          https://nova.bg/news/view/2024/04/30...0%D1%82%D0%B0/


          Добре е, че АИКБ чрез председателя на нейния УС изнася такива данни. Обаче съзнателно пропускат да отбележат, че през март 2024г. необходимата брутна заплата на месец за издръжка на един работещ в България е вече 1,873 лв.

          Данните на КНСБ показват, че 65.3% от работещите през февруари 2024г., което означава над 1.6 млн. души, са получили по-малко от 1,873 лв. брутна месечна заплата тогава.

          Достатъчно е да се припомни как АИКБ беше против минималната брутна заплата за 2024г. да стане поне 933 лв. и тогава за пореден път беше потвърдено, че именно българските собственици на фирми са виновни, че над 2 млн. български граждани не желаят да работят в България и затова живеят и работят извън България.

          Срамното поведение и излагация на българските хотелиери през последните няколко седмици например е ясен сигнал какво предстои и за останалите български собственици на фирми, които все още мислят, че заплатите в България трябва да са на нивото на Третия Свят.

          https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...t-tazi-godina/

          Коментар


          • Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черноморското крайбрежие

            Като алтернатива за намиране на квалифицирана работна ръка в туризма бе повдигната темата как младите хора в България да бъдат привлечени кариерно към туристическия бизнес, включително чрез инструменти като програмата „Еразъм плюс“, вместо, например, да ходят на студентски бригади в чужбина. Това е един голям резерв, а ние неглижираме децата, които са бъдещето в нашия сектор, казаха представителите на бизнеса в туризма.

            https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/...nomorskoto-kra


            Българските собственици на хотели явно се надяват по програмата „Еразъм плюс“ да наемат хиляди студенти от ЕС за безплатен стаж през летния сезон, а дори и през зимния сезон. Обаче май нещо не им се получава на тези български хотелиери да намерят кандидати за 12 часов работен ден и седемдневна работна седмица.

            А от САЩ ще издадат поне 5 хиляди работни визи за студенти от България за лятото на 2024г.
            В 4 щата на САЩ и Федералния окръг Колумбия от началото на 2024г. минималната заплата на час е над 5 пъти повече от тази в България. В други 12 щата на САЩ минималната заплата на час е вече между 4 пъти и 5 пъти повече на час в сравнение с България. В още 13 щата на САЩ пък минималната заплата на час е също вече между 3 пъти и 4 пъти повече в сравнение с България.

            В България през 2024г. минималната заплата на час е само 5.58 лв.


            https://erasmusintern.org/
            https://www.segabg.com/hot/category-...-brigada-sasht
            https://www.dol.gov/agencies/whd/mw-consolidated

            Коментар


            • Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

              Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в България да се релокират към друга дестинация“- поясни Димитров и допълни, че това означава, че ще имаме много работници които по средата на сезона ще напуснат работа:

              По средата на сезона, в края или преди началото - работниците от трети страни няма да си изпълнят договорените ангажименти и ще отидат да работят в други държави. Опасявам се, че ще облекчим изключително много този тип миграция. Вземайки тази мечтана шенгенска виза, те могат да отидат да работят за три пъти повече пари например в Германия. България не може да задържи българските граждани, надяваме се да задържим чужденците!

              Хубаво е хотелиерите да си направят тази сметка, каза още Илин Димитров, и риторично попита, дали тези работници от трети страни ще останат. По думите му, ние нямаме законов механизъм чрез който да ги задържим на работните им места, защото ще нарушим Международната конвенция за правата на човека.


              https://bnr.bg/varna/post/101980086


              Илин Димитров дипломатично всъщност казва, че само мързеливите мигранти от държави извън ЕС ще останат в България, а трудолюбивите могат да преминат транзитно през летище София и с предварително закупен билет например от Бангладеш да продължат към работното си място на Френската Ривиера или на Испанската Ривиера.

              Този факт за пореден път доказва колко ценно е за трудолюбивите български граждани, че България е част от Европейския Съюз, а не от Евразийския Съюз.
              Last edited by Creativity; 29.04.2024, 15:09.

              Коментар


              • Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал

                Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи. Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква.

                Промените са важни и дълго чакани, но няма да спасят сезона, коментират хотелиери, чакали работници за 10 май, но при сегашната ситуация оптимистичната прогноза е за юни, а песимистичната – за юли, което за тях е неприемливо.

                Работодатели по Южното Черноморие са подали документи за издаването на визи на близо 6 хиляди души от Узбекистан. До момента обаче няма нито една получена виза. В българското посолство в Ташкент, Узбекистан доскоро подменяли системата за издаване на визи с шенгенска. Разполагали с два компютъра, на които работели четирима души, разказва Пламен Дотов, юрисконсулт в миграционен център в Бургас.

                "Лично аз не знам за случай на получена виза до момента. Часове вече се дават за юни. Това са хора, които трябваше да пристигнат в края на април."

                https://bnr.bg/horizont/post/101982865


                В останалите 26 държави на ЕС (без България) заедно с Норвегия и Швейцаря в края на 2022г. имаше над 236 млн. души на възраст от 20 години до 59 години включително. Всеки от тези хора в 28-те Европейски държави може еднага да започне работа в България понеже не се нуждае от работна виза за да работи в България.

                Затова и хотелиерите в България нямат никакво правно основание да съдят България за пропуснати ползи. Обаче изглежда все още в България има действащи "юристи", които са завършили рабфак (работнически факултети) преди 1989г. в България и са си въобразили , че имат правно образование и могат да дават правни съвети на хотелиерите в България.

                Добре, че в рабфак не е било поволено преподаване на медицина.


                https://ec.europa.eu/eurostat/databr...=demo.demo_pop

                Коментар


                • Бизнесът търси 200 000 работници, фалира ако държавата не се намеси спешно

                  200 000 човека не достигат на бизнеса, 30 000 липсват в туризма, заради, което сезон 2024 е под въпрос. Държавата трябва да се намеси спешно и да улесни процесите за внасяне на работна сила от трети страни, в противен случай ни чакат много фалирали бизнеси. Това заяви Веселин Халачев, председател на най-голямата неправителствена организация на малкия и средния бизнес у нас – Обединени бизнес клубове (ОБК) и председател на БУТК – Българо-Узбекска Търговска камара.

                  Според председателя на сдружението трябва да се вземат спешни мерки, за да се улесни влизането у нас на работници от трети страни като Узбекистан, Киргизстан, Непал, Индия, Виетнам, Таджикистан. В момента процедурата е тромава, чака се с месеци за часове в Световния визов център, в консулските ни служби пък работят със стара техника и в силно редуциран състав. „Бизнесът не може да чака – знаем вече за десетки случаи, в които заради забавяне и тромава процедура, наши членове, обикновено производители, хотелиери, ресторантьори, са принудени да затворят. В България най-остра е нуждата от заварчици и медицински сестри“, каза още Веселин Халачев. Той уточни, че Узбекистан е готов да изпрати свои кадри у нас, както и да ги обучава в техни центрове, стига българските власти да подпомогнат и улеснят процеса. Огромна липса на работна сила има и в земеделието, логистиката, транспорта и строителството.

                  https://www.standartnews.com/biznes/...no-558653.html


                  В останалите 26 държави на ЕС (без България) заедно с Норвегия и Швейцаря в края на 2022г. имаше над 236 млн. души на възраст от 20 години до 59 години включително.

                  Собствениците на български фирми могат да наемат много лесно необходимите 200 хил. служители от посочените по-горе 28 държави в Европа, защото гражданите на тези държави могат да започнат работа в България веднага понеже не им е небходима работна виза.

                  Обаче собствениците на българските фирми знаят, че гражданите от тези 28 държави в Европа не са съгласни да работят за жълти стотинки и да живеят в мизерия. Затова и собствениците на българските фирми искат да напълнят България с хора от Третия Свят, които са готови да работят за жълти стотинки и да живеят в мизерия.


                  https://ec.europa.eu/eurostat/databr...=demo.demo_pop

                  Коментар


                  • АИКБ: Ще оспорим решението за минималната работна заплата

                    Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и национално представените работодателски организации се обявиха против минималната работна заплата /МРЗ/ от 2024 година да се определя в размер на 50% от брутната средна заплата за страната. Те ще оспорят решението на Народното събрание в Европейската комисия и в Международната организация на труда /МОТ/. Това заяви във Варна председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

                    https://bnr.bg/varna/post/101773619/...abotna-zaplata


                    За всички е ясно, че въпреки постигнатото увеличение на минималната заплата през 2024 г. тя продължава да бъде най-ниската в целия ЕС и една от най-ниските на континента Европа въобще. Националната и международните статистики многократно го показаха. Така например, у нас минималната заплата е 933 лв., докато в съседна Турция е 948 лв., а в Сърбия е 1 066 лв., като тези държави дори не са страни – членки в ЕС. Ако погледнем Румъния, разликата по отношение на МРЗ, е значителна – там вече е 1 300 лв.

                    Затова, ако някой си мисли, че ще прокарва текстове, с които да суспендира, отмени или наложи дерогация по отношение на чл. 244 от Кодекса на труда, не е познал. Минималната заплата трябва да бъде минимум 50% от средната. Това е база, от която да се започнат преговорите и върху която да се надгражда през следващите месеци, за да успеем и да транспонираме Директивата за адекватни минимални заплати.

                    https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...ete-za-mesecz/


                    Международната организация на труда (МОТ) постигна споразумение по въпроса за заплатата за издръжка.

                    Според експертите понятието заплата за издръжка се отнася до “нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните семейства, като се вземат предвид обстоятелствата в страната и се изчислява за работата, извършвана през нормалното работно време”.

                    https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...-za-izdrazhka/



                    Някои собственици на български фирми си мислеха, че МОТ ще отмени настоящата формула за минималната заплата в България, а вместо това от там им напомниха, че вече минималната заплата трябва дори да отразява необходимата заплата за издържка.

                    Според данните на КНСБ през декември 2023г. необходимата минимална брутна месечна заплата за издръжка е вече 1,853 лв.

                    Така, че вече е дошло времето тези собсвтвеници на български фирми да си преместят фирмите в Третия Свят като например в Бангладеш и Киргизстан.


                    https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...nalata-godina/
                    Last edited by Creativity; 24.03.2024, 12:35.

                    Коментар


                    • Васил Велев: Късаме предложението от социалното министерство за минимална работна заплата

                      „Моделът е изначално сбъркан. Ние направихме обратното на това, което директивата повелява – да се насърчи социалният диалог и колективното трудово договаряне. Нашият модел елиминира това. Формулата отчита един параметър и то грешно. В България минималната работна заплата, отнесена към брутния вътрешен продукт дава най-високата стойност. За това, което ние произвеждаме на глава от населението, ние имаме най-високата работна заплата“, коментира Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България.

                      „Преди брутната средна заплата европейският законодател е посочил друго – брутната медианна заплата. Това е различно. Имаме производителност на труда, инфлация, ръст на икономиката. Има много критерии“, допълни той.

                      https://btvnovinite.bg/predavania/ta...a-zaplata.html


                      Евростат посочва данни за БВП на глава от населението за 2023г. за 21 държави в ЕС, които имат минимална заплата. Според тези данни съотношението между минималната месечна заплата през 2023г. и БВП на глава от населението през 2023г. например в България е 2.73%.

                      Сред останалите 20 държави в 15 държави това съотношение обаче е по-голямо в сравнение с България и варира от 2.89% до 4.19%. Така, че от АИКБ лъжат, че България имала най-високото съотношение през 2023г. между минималната месечна заплата и БВП на глава от населението.

                      Сред петте държави в ЕС само в Естония, Чехия, Ирландия, Люксембург и Малта същото съотношение е по-малко в сравнение с България и варира между 2.00% и 2.63%.

                      Резултатът е обаче, че не само през 2023г., но и през 2024г. България продължава да има най-ниската в ЕС минимална месечна заплата изчислена в евро. Като допълнително доказателство е фактът, че българските работодатели търсят кандидати за работа не в ЕС, а в едни от най-бедните държави в света като Бангладеш и Киргизстан.


                      https://ec.europa.eu/eurostat/databr...10.nama_10_aux
                      https://ec.europa.eu/eurostat/statis...age_statistics

                      Коментар


                      • Някой да пробва да живее с 500 лв на месец и да каже как е

                        Коментар


                        • Според данните на НОИ има голям спад на броя на пенсионерите, които получват месечна пенсия по-малка от нетната минимална заплата.

                          През 2019г. нетната минимална месечна заплата беше 434.55 лв., а броят на пенсионерите през декември 2019г. получаващи включително до 400 лв. месечна пенсия беше 1,416,138 души. Четири години по-късно през 2023г. нетната минимална месечна заплата беше 605.27 лв., докато броят на пенсионерите през декември 2023г. получаващи включително до 600 лв. месечна пенсия беше 731,001 души.

                          Също така според НОИ през декември 2019г. пенсионерите на възраст до 64 години включително беше 600,627 души, а през декември 2023г. в тази възрастова група пенсионерите бяха 521,280.

                          Както се вижда НОИ успешно осигурява на все повече пенсионери пенсия, която е равна или над минималната нетна заплата както и броят на младите пнсионери (на възраст до 64 години включително) значително намалява. Затова и българските работодатели по-добре да спрат да се надяват, че пенсионерите ще продължават да им работят за мизерни заплати.


                          https://www.noi.bg/publikacii/statistika/

                          Коментар


                          • Има спад на заетостта за последното тримесечие с близо 70 000 души, има спад на експорта”. Това каза Васил Велев – председател на АИКБ в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

                            g/news/view/2024/03/07/447393/васил-велев-икономиката-отива-надолу/


                            Спадът на заетостта за изминалите 4 години е дори още повече.

                            Например през последното тримесечие на 2019г. заетите бяха 3,222.7 хил. души. Четири години по-късно през последното тримесечие на 2023г. заетите бяха вече само 2,920.6 хил. души или за 4 години броят на заетите е спаднал с 302.1 хил. души.

                            За същия период обаче например броят на работещите пенсионери от 258 хил. души се е увеличил до 350 хил. души. Тоест през последното тримесечие на 2019г. пенсионерите бяха само 8% от заетите докато през последното тримесечие на 2023г. работещите пенсионери са вече 12% от заетите. Като се има предвид демографският срив явно все повече ще са работещите пенсионери.

                            Трябва да се има предвид, че само до преди 20 години българските работодатели гледаха с пренебрежение и дори с погнуса на пенсионерите. Затова този ръст на броя на работещите пенсионери е ясен знак, че българските работодатели все по-трудно намират кандидати да работят за мизерни заплати и затова все повече трябва да разчитат на желанието на бедни пенсионери да работят за да не се налага внос на прекалено много работна сила от най-бедните ислямски държави.


                            https://www.noi.bg/noi-shte-preizchi...rata-po-truda/
                            https://www.nsi.bg/bg/content/3996/%...81%D1%82%D0%B8
                            https://noi.bg/news12032024/
                            Last edited by Creativity; 14.03.2024, 23:43.

                            Коментар


                            • АИКБ: Липсата на работна ръка спира инвестициите, трябва да се съкрати държавната администрация

                              Липсата на работна ръка е възпиращ фактор за инвеститорите у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията Добрин Иванов. Според него е крещяща необходимостта от съкращения в държавната администрация.

                              Ние нееднократно сме заявявали, че хората, които бъдат освободени от държавната администрация – все пак това са хора с по-висока квалификация, с по-добро образование – моментално ще бъдат наети в частния сектор“, убеден е изпълнителният директор на АИКБ.

                              https://euronewsbulgaria.com/news/25...dministratsiya


                              Щом най-накрая българските собственици на фирми признават, че липсата на работна ръка спира инвестициите тогава явно са осъзнали колко много сериозен проблем е недостигът на работна ръка в България.

                              Обаче българските собственици на фирми продължават да се заблуждават, че съкратени служители на държавната администрация ще са съгласни да работят в български фирми за мизерни заплати. Ако това беше вярно тогава вече години наред държавната администрация щеше да се оплаква, че има огромен недостиг от работна ръка.

                              Също така според данните на НСИ служителите в държавната администрация през септември 2023г. са били по-малко от 100 хил. души. Така, че дори и всички тези почти 100 хил. души да бъдат съкратени те ще решат само за следващите 3 години дефицита от недостиг на работна ръка в резултат на демографския фактор. След третата година обаче работоспособното население на България продължава да намалява с около 30 хил. души на година.


                              https://nsi.bg/bg/content/3942/%D0%B...B0%D1%81%D1%82

                              Коментар


                              • Главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев в интервю от 5 март 2024г. посочва, че в момента се провеждат преговори за механизъм за определяне на адекватна минимална заплата в България. Срокът за изпълнение на Директивата на ЕС за адекватна минимална заплата в държавите в ЕС е 15 ноември 2024г.

                                Въпреки, че вече е в действие от началото на 2024г. формулата според, която МРЗ (минималнаата работа заплата) е 50% от средната заплата за съответните тримесечия има обаче още един елемент. Този елемент който предвижда директивата е покупателната способност на МРЗ предвид издръжката на живот.

                                Затова и главният икономист на КТ „Подкрепа“ посочва, че буквално според КНСБ необходимата сума за издръжка през декември 2023г. на един работещ е 1,853 лв. брутна заплата на месец.

                                Българските собственици на фирми е ясно, че ще са против МРЗ в България да се изравни с необходимата сума за издръжка на един работещ. Тогава обаче трябва наистина да са готови тези български фирми, че все повече от техните служители ще са пенсионери, които заради ниски пенсии се налага да продължат да работят или имигранти от най-бедните ислямски държави в Третия Свят.


                                https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...LEX:32022L2041
                                https://telegraph.bg/obshtestvo/novi...o-bedni-406887
                                https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...nalata-godina/

                                Коментар

                                Working...
                                X