IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради риск от финансови корекции променят Закона за малките и средни предприятия

Целта е българското законодателство да бъде хармонизирано с европейската нормативна уредба

10:26 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради риск от финансови корекции и възможни проблеми с усвояването на евросредства е внесен проект за изменение на Закона за малките и средни предприятия. Целта е българското законодателство да бъде хармонизирано с европейската нормативна уредба, регламентираща категоризацията и свързаността на предприятията, пише в мотивите към проекта, който е публикуван за обществено обсъждане.

По сега действащия закон при изчисляването на категорията на малки и средни предприятия се взема предвид дали предприятието е независимо или свързано, но това не се отнася за висшите училища или изследователските центрове. В проекта се предлага това  изключение да отпадне.

Според вносителите действащият сега текст допуска отклонение от правилата в областта на държавните помощи и в частност на Регламент (ЕС) 651/2014. Съществува противоречие и с определенията за свързаност, което е отбелязано в препоръка на Комисията от 6 май 2003 г.

В мотивите се казва още, че от закона зависи и коректното усвояване на средства от българските МСП по оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“ за 2014-2020 г., средствата за научно-изследователска и развойна дейност и средствата от Националния иновационен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още