IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете започва процедура за инвестиции в стартиращи предприятия

Дейността се финансира от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

13:44 | 18.09.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фондът на фондовете стартира процедура за избор на финансови посредници за първия си инструмент по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) Фонд за ускоряване и начално финансиране.

Това е инструмент за дялово и квазидялово инвестиране, чрез който ще се подкрепя създаването и развитието на устойчиви бизнес модели, както и ще се развива и подобрява предприемаческата екосистема в България, съобщиха от пресцентъра на Фонда на фондовете.

.Средствата от ОПИК за финансовия инструмент са 51,3 млн. евро, които са разделени в три фонда:

• Фонд за ускоряване и финансиране на начален етап I: 14 млн. евро;
• Фонд за ускоряване и финансиране на начален етап II: 18,2 млн. евро;
• Фонд за финансиране на начален етап: 19,1 млн. евро. 

Финансовият инструмент има за цел да подпомогне иновативни бизнес идеи и да стимулира предприемаческата активност. Чрез него ще се предоставя финансиране на предприятия от момента на зараждане на тяхната концепция до постигане на финансова устойчивост.

Целта на стартиращата процедура е да се изберат фонд мениджъри и за трите фонда чрез състезателна процедура с договаряне по реда на Закона за обществени поръчки. От тях ще се изисква да допълнят ресурса на трите направления с частен ресурс, който е съответно минимум 10% за фондовете за ускоряване и минимум 30% за Фонда за финансиране на начален етап.

Възможността на кандидатите да намерят необходимото частно съфинансиране или т. нар. лостов ефект е предпоставка за успешната работа на фондовете и залог за устойчивост на инвестициите, се казва в съобщението.

Важните критерии при оценяването на кандидатите са опитът в инвестирането в стартиращи предприятия и в работа в екип, бизнес планът и способността за подбиране на успешни инвестиции, организационната структура и системите за контрол.

Трите фонда ще бъдат от затворен тип и частните средства ще бъдат осигурявани на ниво фонд и/или чрез коинвестиране на ниво краен получател. Инвестиционният период е пет години, като общата продължителност и на трите фонда следва да бъде десет годни, с опция за удължаване с още два едногодишни периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още