С. Гуриев: Еврозоната е готова да приема нови членове

Снимка: Архив Ройтерс

С. Гуриев: Еврозоната е готова да приема нови членове

07.10.2017 16:30

Еврозоната е готова да посреща нови държави членки, коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ на БНР главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сергей Гуриев.

Той посочва, че членството в европейския валутен съюз е решение на самите държави.

„България е успяла да постигне макроикономическа стабилност без да е член на еврозоната. Общият надзор над определени системи работи по-добре, особено когато има толкова сериозна трудова миграция. Държавата е в позиция да се присъедини към валутния съюз, но има и рискове и те се крият в макроикономическите шокове“, посочи Гуриев.

Според него асиметричното развитие на икономиката може да се окаже проблем.

Гуриев допълва, че България практически е приела еврото заради обвързания обменен курс на лева. Според него след като има обществен и политически консенсус за влизането в еврозоната, усилията на страната ни в тази посока трябва да продължат.

Други страни обаче се колебаят, защото има и болезнен опит с присъединяването към валутния блок. Пример според Гуриев е Гърция, макар и страната да върви в правилната посока и да преодолява плавно проблемите.

„Мерките за лишения и ограничаването на бюджетните разходи дадоха своя резултат и сега нещата се стабилизираха. Също така бяха направени редица реформи, но те имаха своята социална и политическа цена“, каза икономистът.

Според него при България нещата са различни, защото макроикономическата стабилност у нас вече е налице. „Опасенията, че България може да повтори гръцкия опит, са много малки. Въпреки това трябва да погледнем основния въпрос – трудовата миграция във валутния съюз. Тя може да се окаже проблем за България“, продължава експертът.

Според него трудовата миграция е проблем, пред който се изправя цяла Европа, макар и по различен начин. За страните като България основният проблем е „изтичането“ на висококвалифицирана работна ръка.

Гуриев предупреждава също така, че икономиките от Централна и Източна Европа започват да се забавят – не само в сравнение със страните с аналогично развитие, но и спрямо държавите с по-високи доходи.

Шансът държавите от Централна и Източна Европа да се сближат със Запада са реформите, коментира Мари Кивиенеми от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. Увеличаването на продуктивността също е много важно за региона, допълва тя.

Рубрики
Kъм пълната версия