IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние: Часовникът на Brexit тиктака

Главният преговарящ на ЕС с Великобритания предупреди Лондон, че ще трябва да плати сметката за излизането си от Съюза като част от споразумението по "развода"

17:49 | 12.07.17 г.
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Архив Ройтерс

Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) по Brexit, предупреди Великобритания, че ще трябва да плати сметката за излизането си от съюза като част от споразумението по развода, след като във вторник Борис Джонсън заяви по този въпрос, че Брюксел може „да си гледа работата“, съобщава Financial Times.

На пресконференция в Брюксел Барние заяви, че „е необходимо Великобритания да признае съществуването на финансови задължения, които произтичат само от периода, в която е била страна членка на ЕС“.

Британският външен министър Борис Джонсън нажежи напрежението вчера, като каза, че Брюксел може „да си гледа работата“, ако смята, че може да убеди Великобритания да плати „изнудваческа“ сметка преди да напусне.

В отговор на коментарите на външния министър Барние заяви: „Не виждам някой да си гледа работата, само как часовникът тиктака“.

Барние направи изказването си малко преди втория месечен кръг от преговорите по Brexit с британския си колега Дейвид Дейвис, който ще се състои следващата седмица.

„Трудната работа тепърва започва“, заяви Барние. Той добави, че Великобритания трябва да направи позицията си ясна по няколко ключови въпроса, включително сътрудничеството в сферата на ядрената енергия и третирането на стоките на пазара, след като излезе от ЕС.

Барние каза, че е готов да работи „ден и нощ“, за да получи яснота от Великобритания в ранните етапи на преговорите, включително на 14 юли – националния празник във Франция, с който се отбелязва Деня на бастилията.

Сметката за излизането от ЕС се оказва една от най-спорните точки в преговорите за Brexit, като ЕС определи, че ще се стреми към брутно първоначално споразумение от 100 млрд. евро.

Бившият френски министър предупреди още, че налице остават „значителни различия“ между ЕС и Великобритания по трудния въпрос за правата на гражданите, който също трябва да бъде третиран като приоритетен.

Барние каза, че Европейският съд трябва да бъде „крайният гарант“ на правата на европейските граждани, които живеят във Великобритания след Brexit.

“Искаме гражданите на ЕС във Великобритания да имат същите права като британските граждани, които живеят в ЕС“, каза още Барние, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че трябва да се постигне напредък и по трите приоритетни въпроса (финансовите задължения, правата на гражданите и границата между Ирландия и Северна Ирландия – бел. ред.) по Brexit, преди да се продължи с преговори за търговска сделка.

„Тези три приоритетни теми в първата фаза на преговорите са неделими една от друга. С други думи напредъкът по една или две от тези теми няма да бъде достатъчен, за да се продължи напред с разговорите за бъдещата ни връзка с Обединеното кралство“, допълни той.

Всичко по темата Brexit - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още