IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри нови мерки за икономии

Над 10 хил. души протестираха пред парламента

21:56 | 15.01.18 г. 1
<p>
	<em>Полицаи охраняват сградата на парламента. Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицаи охраняват сградата на парламента. Снимка: Ройтерс

Гръцкият парламент одобри днес проектозакон за нови мерки за икономии, съдържащ фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Проектът беше одобрен с мнозинство в 300-местния парламент, докато хиляди хора протестираха пред сградата на законодателния орган срещу болезнените мерки.

За проекта гласуваха 154 депутати, а против него 141 депутати. Петима депутати се въздържаха, допълва AFP.

Протестиращите пред парламента пък бяха над 10 хил., допълва DPA. В даден момент около стотина крайнолеви демонстранти започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни срещу полицията, която беше образувала кордон около парламента. Полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати.

Мярката от пакета с реформи, породила най-големи критики и протести, е тази за затягане на правото на стачкуване, предаде AFP. Сред стотината други разнородни мерки, има и такава за принудително продаване на онлайн търг на имущество, по-специално недвижимо, принадлежащо на длъжници, които не могат да възстановят на кредиторите дължимите суми.

В пленарната зала гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли твърдо критиките срещу законопроекта, идващи по-специално от синдикатите, според които правителството се готви да ограничи стачките.

"Това е една безсрамна лъжа да се твърди, че правителството прилага изискванията на кредиторите и на шефовете на компании, за да дерегулира пазара на труда", каза Ципрас.
"Стачките не се премахват, нито пък са застрашени от това правителство", допълни той.

"Днешното гласуване е от ключово значение за ускоряване на излизането на страната от спасителния план след седем месеца", заяви Ципрас.

Гласуването бе съпътствано и от стачка по призива на много синдикати. Тя доведе до огромни задръствания в Атина, до спиране на обществения транспорт. Стачката на авиодиспечерите пък наруши въздушния трафик.

След вота днес в парламента Атина се надява на 22 януари европейските министри на финансите да одобрят изплащането на 4,5 милиарда евро помощ за Гърция.

Вотът днес постави края и на една стара практика в парламента, датираща от няколко десетилетия. 300-те депутати, извиквани един по един по азбучен ред, трябваше досега да казват "да" или "не" при назоваване на името им. Тази процедура отнемаше най-малко час всеки път.

Сега те вече ще гласуват едновременно чрез електронна система, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При Гърция ситуацията е изяснена.Гърция страда заради пренебрежение към вредното влияние от еврото.Ако не се допускаше тази грешка Гърция нямаше да има сегашните дългове.Гърция може да бъде спасена със защита срещу вредното влияние от еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още