IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франк-Валтер Щайнмайер: Не оставяйте друг да решава

Германският президент призова сънародниците си да се отърсят от апатията и да гласуват в ключовите избори за страната и за Европа

13:08 | 24.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Може би никога не е било по-ясно, че тази избори са за бъдещето и демокрацията в Европа", написа в коментар за Bild am Sonntag германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той призова своите сънародници да упражнят правото си на вот.

"Ако не гласувате, оставяте друг да решава", коментира още той и посочва, че гласуването е част от демократичните задълженията на гражданите, цитиран от Ройтерс.

Агенцията посочва, че на базата на предварителните проучвания Ангела Меркел ще спечели четвърти управленски мандат. Резултатите на други партии обаче също са показателни - за първи от повече от половин век крайнодясна партия - "Алтернатива за Германия", ще влезе в Бундестага.

След шока от Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, много виждат в Меркел лидерът, който ще поведе Европа в следващите години, допълва още Ройтерс. Нейното решение да отвори границите за бежанците от Близкия изток обаче носи и силната подкрепа за "Алтернатива за Германия" в последните години.

Бежанската вълна обаче е под контрол през 2017 година, а в своята предизборна кампания Ангела Меркел се определи като източник на стабилност в нестабилната външна среда. Вероятно тя ще бъде първият лидер след обединението на Германия, който печели четвърти мандат за управление.

61,5 млн. германци имат право на глас, а след 18 часа местно време (19 часа българско) ще стане ясно и каква конфигурация са избрали те за парламента на Германия за следващите четири години и каква управляваща коалиция ще бъде възможна.

Очакваната избирателна активност ще надхвърли 71,5%, постигнати по време на изборите през 2013 година, прогнозират анализаторите, цитирани от DW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Ми да... Не знаеше бай Тодор как се правят избори. Я да се вдигне сега да види кво значи истински комунизъм...Има да цъка с език...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"След шока от Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ..."И що пък да е шок ...тъй реши народът. Или щом е против Блумбърговата линия/статуквото , по условие е грешно !Айде Инвестора , оповестявайте пълната изборна победа на Меркел ... бай Тошо може само да и завижда , е на туй се вика комунизъм , на на неговото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още