IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси потънаха на фона на поскъпването на еврото

Акциите на автомобилните компании поведоха губещите по време на ранната следобедна търговия

19:57 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа закриха с рязък спад днешната сесия на фона на силните позиции на еврото, чиято стойност достигна близо двугодишен максимум спрямо долара.

В Париж САС 40 спадна с 1,57 на сто до 5117,66 пункта. Франкфуртският Dax се сви с 1,66 на сто до 12 240,06 пункта. Лондонският FTSE 100 загуби 0,47 на сто до 7452,91 пункта.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с малко над 1%, като повечето сектори от състава му се озоваха на отрицателна територия, предаде CNBC.

Акциите на автомобилните компании поведоха губещите по време на ранната следобедна търговия със спад от над 3 на сто, като основен фактор за това бяха отчетените финансови резултати. Начело по спад за сектора бяха книжата на Valeo, които поевтиняха с 6%, след като резултатите за първото полугодие се оказаха по-слаби от прогнозите на анализаторите.

Строителният сектор също беше сред най-слабо представящите се с понижение от 2 на сто. Акциите на ACS загубиха 6% от стойността си след новини, че компанията обмисля отправянето на оферта за придобиването на италианската Atlantia.

Всички сектори попаднаха на червена територия. Vodafone отчете по-добър от очакванията ръст на приходите за първото си фискално тримесечие основно благодарение на италианския и испанския пазар. Акциите на телекомуникационната компания поскъпнаха с 1,3%.

Стойността на еврото е близо до двегодишен връх след речта на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, в която той заяви, че евентуални промени в политиката на количествени улеснения ще бъдат обсъдени през есента. Повечето анализатори очакват затягане на политиката през следващата година.

Новина в петък дойде и от Международния валутен фонд (МВФ), който реши да предостави нов заем от 1,6 млрд. евро за Гърция при определени условия. Този ход може да помогне на страната да се завърне на пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още