IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент може да блокира сделката за Brexit

Лондон предлага "втора класа" европейско гражданство, заявяват европейски депутати, недоволни от сегашните предложения

14:42 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания предлага "втора класа" европейско гражданство, предупреждават европейски депутати и заявяват, че институцията може да блокира сделка за Brexit, ако Лондон не подобри своето предложение, пише европейското издание Politico.

Великобритания ще се превръне в "шампион по бюрокрация", пишат депутатите в писмо, изпратено до британския The Guardian. Сред тях са председателят на ЕНП Манфред Вебер, на ПЕС Джани Питела и лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад, който е и главният преговарящ по Brexit в Европейския парламент.

Причината е, че всеки член на семейството, включително и децата, ще трябва да подава молба за статута си на Острова. Няма обаче гаранции за равно третиране на тези молби, твърдят депутатите.

Великобритания не предвижда и участието на жители на ЕС в местни избори, а предложението правата на европейците да бъдат защитени от "международни споразумения" обезличават ролята на Европейския съд.

Ги Верхофстад припомня, че ЕП ще има крайната дума по споразумението за разделение, което ще постигнат Великобритания и ЕС. Той е категоричен, че институцията няма да даде "зелена светлина", ако няма адекватна защита на правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в ЕС.

Всичко по темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още