IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата да провери студения енергиен резерв, призоваха експерти

ДАНС да проучи потенциалните кандидати за покупката на ЧЕЗ България, за да се избегнат спекулации, предлага Атанас Тасев

10:36 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проверките на Министерството на енергетиката трябва да подсигурят т.нар. „студен резерв“ на страната, за да не изпадне държавата в енергиен колапс при увеличено потребление, както това се случи миналата година. Това коментираха енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев в ефира на Българска национална телевизия (БНТ).  

Припомняме, че миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че ведомството започва проверки в електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор за предстоящия зимен сезон. Ще бъде прегледано техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и готовността им при потенциално неблагоприятни климатични условия. Ще се инспектират и предвидените дейности по материално-техническо осигуряване при аварийни ситуации и плановете за тяхното отстраняване. Проверките ще продължат до 4 октомври.

В студиото на БНТ двамата експерти се обединиха около тезата, че държавата трябва да подсигури т.нар. студен резерв в енергийната система, който се използва при големи натоварвания на електромрежата. Според тях причината миналата зима да настъпи криза с тока е в това, че централите, спечелили държавната поръчка за студен резерв, не са се включили.

„Регулаторът прави неразумни движения. Заради изборите Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не искаше да вдига цените и се наложи след това шоково увеличение. Това предизвика напрежение в системата и сега с по-малкото намаление от исканото се опитва да компенсира. Централите за „студен резерв“ трябва да се включат моментално при необходимост“, обясни Явор Куюмджиев.

Според Атанас Тасев всички звена на енергийната система трябва да са стабилни. „Плащаме над 50 млн. лв., за да има студен резерв, без значение дали работи. Все пак е важно да се направят тестови пускове на централите, за да не се окаже, че са купчина старо желязо“, коментира още той. 

Относно продажбата на ЧЕЗ България Явор Куюмджиев коментира, че проблемът е в липсата на големи инвеститори, които явно са отблъснати от нашата страна. Според него има два проблемни пункта около продажбата на електроразпределителното дружество - кой ще е бъдещият собственик и какво ще стане с делото, което ЧЕЗ води срещу България.

„Очевидно е, че на големите чуждестранни инвеститори нещо не им харесва в страната ни и искат да си ходят. Първо, ще го придобие човек или група, която ще може да го оперира - да не влезем в ситуация, че дружеството ще бъде разграбено и ще се спре токът. Това е чувствителна система, в която може да станат бéли. Вторият проблем е самият факт какво ще стане с делото - ЧЕЗ в момента съди българската държава за 600 млн. евро. Така че, продажбата на активите на компанията е въпрос как ще се отразят на делото. Същите дела водят ЕВН, Енерго-про, загубихме делото с Росатом.

България прави нещо, което отблъсква чуждестранните инвеститори“, категоричен е Куюмджиев.
Атанас Тасев пък призова държавата в лицето на ДАНС да се намеси в продажбата на дружеството, защото то е от стратегическа важност за страната. По думите му това е стратегическа инфраструктура, която касае националната сигурност. ДАНС трябва да прави проверки на потенциалните кандидати, за да се избегнат спекулации.

Според Явор Куюмджиев сделката по продажбата на дружеството ще се осъществи трудно заради политическата ситуация в Чехия, която е мажоритарен собственик на ЧЕЗ, и предстоящите избори в страната, където активите на дружеството са чувствителна тема. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още