IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

140 млн. лв. са приходите от квоти на емисии в спасителния енергиен фонд

Отчетът на институцията е одитиран от Сметната палата и беше изслушан по време на заседанието на правителството днес

14:39 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

140,74 млн. лева са приходите от продажбата на квотите от емисии парникови газове във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), е записано в отчета за дейността на институцията.

Документът беше разгледан по време на заседанието на Министерския съвет, посочват от правителствената пресслужба.

Общо приходите във Фонда надхвърлят 355 млн. лева. Останалата част е от вноската в размер на 5% от приходите на производителите и вносителите на електроенергия в страната, както и от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" в качеството им на оператори на мрежи.

На обществения доставчик - Националната електрическа компания (НЕК), са преведени 290,7 млн. лева. Разходите за издръжка на Фонда през миналата година приближават 132 хил. лева.

От кабинета отбелязват, че отчетът за дейността на ФСЕС е одитиран от Сметната палата.

Фондът "Ситурност на електроенергийната система" беше създаден с промени в Закона за енергетиката през 2015 година. Целта му е да подкрепи НЕК и направените разходи за компенсиране на зелената енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още