IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхзвукови ракети и роботи ще постъпят на въоръжение в руската армия след 2025 г.

Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност

10:27 | 21.07.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Свръхзвукови ракети и роботи ще бъдат приети на въоръжение на руския флот след 2025 г., се казва в документ за държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г., утвърден с указ на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Свръхзвуковите ракети и роботизираните апарати с различно предназначение, включително така наречените "автономни необитаеми подводни апарати", ще постъпят на въоръжение след 2030 година.

В същия документ ("Основи на държавната политика на Русия в областта на военноморската дейност до 2030 г.") се казва, че Русия смята стремежа на САЩ за господство в световния океан за заплаха за националната си сигурност.

"Съществуващите опасности и заплахи за сигурността на Руската федерация в световния океан се запазват и се появяват нови. Основна сред тях е стремежът на редица държави, преди всичко Съединените американски щати и техните съюзници към господство в световния океан, включително в Арктика, както и към постигане на смазващо превъзходство на своите военноморски сили", се казва в документа.

Като други заплахи за сигурността на Русия са посочени териториалните претенции на чужди държави към руски крайбрежни територии и прилежащите води. Заплаха за сигурността създава и увеличаването на броя на държавите, притежаващи мощни и боеспособни флоти, както и разпространението на оръжията за масово поразяване и ракетните технологии. 

Друга заплаха произтича от стремежа на редица страни да ограничат достъпа на Русия до ресурсите на световния океан и излаза ѝ към жизненоважните морски транспортни комуникации, както и от икономическия, политически, юридически и военен натиск над Русия, целящ да понижи ефективността на морската й дейност. Заплаха създава и отслабването на руския контрол над Северния морски път, чието използване от руския транспорт има исторически корени.

Москва се притеснява и от "увеличаването на мащабите на международния тероризъм, пиратството, бракониерството, незаконния морски превоз на оръжия, наркотични и психотропни вещества, както и на химически вещества и радиоактивни материали". Притеснения предизвиква и "съществуването на огнища на въоръжени конфликти и ескалацията на такива конфликти на територии, имащи стратегическо значение за Русия и нейните съюзници, както и на територията на държави, имащи излаз към световния океан".

Концепцията на САЩ за "глобален удар" заплашва директно международната сигурност и сигурността на Русия, се подчертава в документа, като се отбелязва, че военноморските сили имат важно значение за изпълнението на тази концепция.

В руския документ се подчертава, че през 21 в. ролята на въоръжените сили в борбата за лидерство в океаните и моретата се засилва. "Със своите действия флотите на световните държави са способни да променят изхода от въоръжената борба и резултата от войната като цяло", се казва в утвърдения документ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Вцелия нормален свят се говори за електроавтомобили В Е И свърхзвукови влакове независими соларн и къщи и маса други открития които ще направят живота на обикновените хора по лесен и по добър В русия се говори само за нови танкове ракети космически воиски военни самолети и въобще неща само за убиване Затова не се чудете че в най богатата на природни ресурси държава в света хората живеят лошо и се правят на щастливи А през това време, понеже сте страхотни умни либерали си вкарвате арабели, които след 20 години хем ще ви е..бат, хем ще ви колят. Вие продължавайте да си дрънкате за Русия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Кухао така как си кинта и шеасе от 2.10 найш ква панасерка щи бодна в просттата глава напрао щи излезнат сите Айпита през аналната гилза .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 6 години
...ча+ми+те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
многодобре
преди 6 години
....докато се радвате на "умните" си коментари хората си правят реклама на стоката и си я продават Друг е въпроса,че покрай тази тяхна реклами ви отървават от ***.... а вие, още се борити срещу комунестите....е ,да ви върви в борбата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
не може да плюеш толкова на високо, смърделник ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
4ervenasgan
преди 6 години
Хах самолета! Те пасола им утрепаха след това, после под "непробиваемия щит" на лепилата им стопиха самальотите на летището, а оня ден пак свалиха няква бракма в Сирия и отсреща се чува само: "Ей ся ша видите вие!"Второкласник се зъби на даскала, дето му е шибнал един шамар. Бясното пале по-долу е показателен пример за снизхождението и погнусата с която трябва да се подхожда към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
Кухао просто ще наплюам и ще подмина щот ако си ми хуууй ще отрежа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 6 години
турците ви опткаха самолета, а вие мълчите като поцрани .... даже вече им клекнахте на султаня .... та ракети само у мокрите ти сънища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
ти глей как вие янките го налапахте мазно в Сирия .... :)) ще ще оръжията ги има ей погледни напраени готови да ви порят в *** отвори вас янките .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
Real-life military robots & more: Russian Defense Ministry Innovation day https://***.youtube.com/watch?v=5yWOcxvPvncRussian Terminator Humanoid Robot FEDOR Learns To Shoot With Both Hands https://***.youtube.com/watch?v=EJn9UgADcPY----------------------------------------------------------те вече си ги имат тестваха няколко в СириятаSyria: Russian sappers and Uran-6 robot detonate IEDs in Aleppo https://***.youtube.com/watch?v=1EhPBDAFLpE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още