IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: Глобалната търговия се възстановява, но рисковете остават

Организацията повиши прогнозата си за ръста на търговията през 2017 г. до 3,6%

22:07 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалната търговия стабилно се възстановява, но рисковете остават, заяви Световната търговска организация (СТО) в четвъртък. Организацията очаква търговията да нарасне с 3,6% през 2017 г., което е доста над миналогодишното повишение от 1,3%, съобщава Ройтерс.

Прогнозата бележи остра възходяща корекция на оценката на СТО от април, когато прогнозата бе за растеж от 2,4% и диапазон на ръста от 1,8%-3,6% заради високите нива на политическа и икономическа несигурност.

Този диапазон сега е стеснен до 3,2%-3,9% заради ускоряващия се икономически растеж и увеличаващото се търсене на внос в Китай и САЩ, което подкрепя търговията.

„Новината за по-добрите перспективи пред търговията е добре дошла, но значителните рискове, които застрашават световната икономика, все още остават налице и лесно могат да подкопаят всяко възстановяване на търговията“, казва генералният директор на СТО Роберто Азеведо в изявление.

„Тези рискове включват възможността протекционистката реторика да премине в действия за ограничаване на търговията, тревожно засилване на глобалните геополитически напрежения и нарастваща икономическа тежест в резултат на природни бедствия“, допълва той.

За пръв път от няколко години търговският растеж между регионите е по-синхронизиран, което може да накара тенденцията да се самозасилва, казва още той.

Малко вероятно е бързият темп през 2017 г., постигнат след много слаба предишна година, да остане устойчив през 2018 г., тъй като се очаква паричните политики на САЩ и еврозоната да се затегнат, а Китай вероятно ще ограничи бързите кредити, за да не позволи на икономиката си да прегрее, казва още СТО.

„Всички тези фактори би трябвало да доведат до умерен ръст на търговията през 2018 г. от около 3,2%, като пълният диапазон на оценката е между 1,4% и 4,4%)“, прогнозира организацията.

Съотношението на търговския растеж спрямо ръста на БВП, което обикновено е 2:1, но се срина до около 1:1 през десетилетието след финансовата криза, би трябвало да се повиши тази година, тъй като търговията се разраства 1,3 пъти по-бързо от глобалната икономика, допълва организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още