IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Венецуела в първата провалена държава производител на петрол?

САЩ и други страни заплашват Каракас със санкции, които биха поразили петролния сектор - единственият крепител на икономиката в момента

14:23 | 29.07.17 г. 5
<p>
	Президентът на Венецуела Николас Мадуро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Ройтерс

Венецуела може да се превърне в първата провалила се страна производител на петрол, коментира Хелима Крофт, глобален ръководител на стоковата стратегия в RBC Capital Markets, в свой анализ, цитиран от CNBC.

Венецуела е държавата с най-големи запаси от петрол в света. Ако обаче президентът Николас Мадуро формира нов законодателен орган – Национално учредително събрание, страната „напълно ще се провали като държава“.

Мадуро предлага новият орган да замени други законодателни органи, включително парламента, който в момента се ръководи от опозицията на Мадуро. Националното учредително събрание пък се се състои предимно от негови привърженици.

Всички, които се противопоставят на гласуването на новата институция, излязоха по улиците на страната на протести. САЩ и други държави заплашват да наложат санкции на Венецуела, насочени към нефтения сектор и държавната пертолна компания Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA).

„Администрацията на Тръмп е предупредила Мадуро заради вота и сериозно обмисля да насочи мерки срещу петролния й сектор и дори да забрани венецуелския внос в САЩ или пък на държавната петролна компания да използва долари за трансакциите си“, казва Крофт.

„Всяка подобна мярка би имала изключителни икономически последствия“, посочва тя.

Хелима Крофт допълва, че валутните резерви на Венецуела наскоро паднаха под 10 млрд. долара, така че подобна мярка ще окаже неимоверен натиск върху PDVSA, ако компанията иска да избегне неизпълнение на задълженията си.

Икономиката на Венецуела разчита почти изцяло на милостта на петролната индустрия. Секторът допринася за 95% от експорта. Липсата на инвестиции обаче силно свива печалбите.

Сривът на цените на петрола от 2014 г. също сериозно затрудни страната. Международният валутен фонд очаква, че инфлацията ще нарасне със 720% през тази година.

„Ако Мадуро не промени решението си в 12 без 5, Венецуела изглежда ще се превърне в първата държава производителка на петрол, която е фалирала“, заключава Крофт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Великите либерали и борци може да си приказват каквото си искат НО всъщност продължават да живеят в имоти за по няколко десетки милиона долара в центъра на капитализма вместо да се изнесат да живеят заедно със семействата си във Венецуела, Северна Корея или Иран.Като им знам отношенията в щатите най-вероятно Шон Пен и Оливър Стоун са се ядосали на арогантността на банкерите във връзка с някои техни задължения и ся се пишат на либерали и борци за не знам си какво. Ак са такива наистина нека да разпродадат имуществото си и да го раздадат на бедни венецуелци, нека да пратят и децата си да живеят и постигат неща във Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
BobyB
преди 6 години
Не е първата, СССР къде го забравихте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Чесмир
преди 6 години
Венецуела има 23 процента от БВП производство на нефт, като Иран. И нисък дълг. Индонезия, Йордания и Египет имат 10 000 долара БВП на глава, а Венецуела 17 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 11
Jay Gould
преди 6 години
Велики либерали и борци за бедните, като Шон Пен и Оливър Стоун смятат Венецуела за пример на борбата с капитализма и мръсните частници, а вие говорите за провал ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Разбира се.И-д-и.оти-те трябва да се наказват за назидание на другите, които имат поне малко разум в главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още