IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на руснаците с просрочени заеми

Лошите кредити са достигнали 247 млрд. рубли

15:13 | 21.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Расте броят на руснаците, допускащи сериозно просрочие при изплащането на кредити, съобщава ТАСС, като се позовава на Федералната служба на съдия-изпълнителите (ФССП).

Организацията смята, че около 11% от заемите няма да бъдат погасени и общата сума достига 247 млрд. рубли (около 7,1 млрд. лв.)

Финансовият омбудсман Павел Медведев от своя страна смята, че сумата може да е в пъти по-голяма. Лоши кредити имат  9,5 млн. руснаци, казва той, като цитира данни на Обединеното кредитно бюро и Националното бюро за кредитна история. Това е броят на хората, които три месеца или повече не изплащат дълговете си пред банките и компаниите за микрокредити.

Ако средният размер на дълга е 100 хил. рубли, то тези хора дължат  около 1 трлн. рубли, изчислява  Медведев.

Междувременно „Известия“ информира, че през 2017 г. съдия-изпълнителите може да отпишат почти 1 трлн. рубли дълг. От  ФССП не са потвърдили сумата пред  ТАСС, но признават, че част от лошия дълг може да бъде отписана.

Това се случва в следните случаи: ако се установи невъзможност за изпълнение на съдебното решение, т. е. длъжникът няма никакво друго имущество, с което да бъде покрит дълъг, а доходите му не позволяват изплащане на кредита.

Другите варианти са обявяването на личен фалит или пък е минал тригодишният срок за изпълнение на съдебното решение.

Ако човекът обаче не е преминал през процедурата за личен фалит или не са минали три години, кредиторът има право да продължи да изисква дължимата сума.

Само кредиторът може да отписва дългове по заеми, коментира  Борис Воронин, директор на Националната асоциация на професионалните колекторски агенции.

При процедурата за личен фалит кредиторът губи всякакво  право да изисква дълга. В момента този механизъм не работи много ефективно, отбелязва Павел Медведев. В момента имаме закон за банкрута, а лични фалити практически не. За половин година (от влизането на закона в сила на 1 октомври 2015 г.) само 1500 души са преминали през процедурата, изтъква той.

По информация на  ФССП за първите 5 месеца на 2017 г. са заведени 1,4 млн. нови производства срещу длъжници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още